ТРЕПАН-БІОПСІЯ ПІД УЛЬТРАЗВУКОВИМ НАВЕДЕННЯМ ЯК МЕТОД ГІСТОЛОГІЧНОЇ ВЕРИФІКАЦІЇ ПРИ РАКУ ЯЄЧНИКА - Вєрємєй, Д.А.; Балака, С.М.; Грицик, Р.А. (Oncology, 2026)
Мета: порівняти ефективність і безпечність двох методів гістологічної верифікації раку яєчника (РЯ) – діагностичної лапароскопії та черезшкірної трепан-біопсії під ультразвуковим контролем з огляду на частоту отримання інформативного патогістологічного висновку, частоту ускладнень та організаційні аспекти. Об’єкт і методи: проведений ретроспективний аналіз даних двох когорт пацієнток із підозрою на РЯ. В групу I включено 42 пацієнтки, яким у 2019–2022 рр. виконували діагностичну лапароскопію з метою підтвердження діагнозу. В групу II увійшли 43 пацієнтки, яким у 2022–2025 рр. проводили трепан-біопсію під ультразвуковим наведенням пухлини яєчника або перитонеальних депозитів. Аналізували кількість інформативних патогістологічних висновків, частоту ускладнень, потребу у повторній процедурі та тривалість перебування в стаціонарі. Результати: діагностична лапароскопія забезпечила гістологічну верифікацію у 85,7% пацієнток; у 14,3% випадках матеріал виявився неінформативним, всім цим пацієнткам повторно виконали трепан-біопсію, яка підтвердила діагноз РЯ та дала можливість розпочати лікування. Діагностичний успіх у групі трепан-біопсії склав 95,4%; отриманий під час проведення біопсії матеріал виявився неінформативним у 4,7% пацієнток. Жодних ускладнень після трепан-біопсії не зафіксовано. Висновки: трепан-біопсія під ультразвуковим наведенням демонструє вищу частоту успішної гістологічної верифікації та кращий профіль безпеки, ніж діагностична лапароскопія: відсутні ускладнення при трепан-біопсії проти 7 випадків ускладнень у групі діагностичної лапароскопії. Середня тривалість перебування пацієнток в стаціонарі була меншою у групі трепан-біопсії. Завдяки мінімальній травматичності, можливості амбулаторного виконання та швидкому отриманню результату трепан-біопсія може розглядатися як метод вибору для верифікації неоперабельних і поширених форм РЯ.