Т-КЛІТИННА ГОСТРА ЛІМФОБЛАСТНА ЛЕЙКЕМІЯ, УСКЛАДНЕНА ТОКСОПЛАЗМОЗОМ НА ЕТАПІ ПІДТРИМУЮЧОЇ ТЕРАПІЇ - Гуцалюк, М.А.; Триліська, Т.В.; Волгіна, І.Є.; Коваль, С.В.; Трачук, З.Г.; Книр, О.С.; Рубцов, В.В.; Бєлінська, І.В. (Oncology, 2026)
Інтенсивна хіміотерапія на сьогодні залишається основним етапом лікування гострої лімфобластної лейкемії (ГЛЛ), що, проте, призводить до значної імуносупресії, спричиняючи певні інфекційні ускладнення, які можуть слугувати причиною летальності. Хоча бактеріальні та грибкові інфекції є найпоширенішими, протозойні інвазії, такі як токсоплазмоз, становлять рідкісну, але серйозну загрозу. В статті представлений опис клінічного випадку, який демонструє розвиток токсоплазмозу як рідкісного, але критично важливого ускладнення у дитини з ГЛЛ на етапі підтримуючої терапії. Це підкреслює необхідність включення опортуністичних протозойних інфекцій до диференційної діагностики при погіршенні стану, зокрема при розвитку панцитопенії та лихоманки, в імуноскомпроментованих пацієнтів, навіть за умов стійкої ремісії основного захворювання.