ЛАПАРОСКОПІЧНІ ТА ВІДКРИТІ МАЛІ РЕЗЕКЦІЇ ПЕЧІНКИ ПРИ КОЛОРЕКТАЛЬНОМУ РАКУ - Безверхній, В.А.; Вигівська, І.О.; Бурлака, А.А. (Oncology, 2026)
У 2017 році лапароскопічна резекція лівої латеральної секції та малі резекції передніх сегментів печінки вважалися стандартом в світовій практиці. Однак у 2023 р. лише 5% резекцій печінки проводилися лапароскопічно в українських спеціалізованих центрах. Мета: дослідити, чи мають лапароскопічні малі резекції печінки (МРП) кращі фінансові, хірургічні та довгострокові онкологічні результати порівняно з відкритими резекціями печінки (ВРП) у двох державних спеціалізованих лікарнях України після початку повномасштабного вторгнення в 2022 р. Об’єкт і методи: у період з січня 2022 р. по червень 2025 р. 205 пацієнтів з колоректальними метастазами в печінку пройшли або малі відкриті резекції печінки (МВРП), або лапароскопічні малі резекції (ЛМР). Основними кінцевими точками були 30-денна післяопераційна частота ускладнень та хірургічні результати. Другорядними кінцевими точками були витрати на лікування та онкологічні результати. Результати: між групами спостерігалася різниця в післяопераційній частоті ускладнень на користь ЛМР: 3,8% (n = 4) проти 11,7% (n = 12) у групі ВРП (p = 0,04). 1,9% (n = 2) пацієнтів у групі ВРП мали важкі ускладнення. Смертність не була зареєстрована в жодній з груп. Загальна сума витрат на лікування 103 пацієнтів у групі ЛМР і 102 пацієнтів у групі ВРП склала 3,8 млн грн і 3,5 млн грн відповідно (p = 0,82). Дворічна безрецидивна виживаність становила 44% проти 54% та 19,6 місяців проти 24,0 місяців відповідно для груп ВРП та ЛМР (p = 0,62). Висновкок: лапароскопічні малі резекції печінки у пацієнтів з метастазами колоректального раку в печінку в державних спеціалізованих лікарнях зменшили період відновлення та рівень післяопераційних ускладнень при подібних онкологічних результатах та витратах.