РОЛЬ ER+-ФІБРОБЛАСТІВ У ФОРМУВАННІ АГРЕСИВНОГО ФЕНОТИПУ ЕНДОМЕТРІОЇДНОЇ КАРЦИНОМИ ЕНДОМЕТРІЮ - Бучинська, Л.Г.; Глущенко, Н.М.; Маняк, А.О.; Юрченко, Н.П. (Oncology, 2026)
Прогресування злоякісних новоутворень залежить не лише від фенотипових характеристик пухлинних клітин, а й від особливостей складу їх мікрооточення, зокрема пухлино-асоційованих фібробластів. Мета: дослідити вміст ER+-фібробластів у ендометріоїдній карциномі ендометрію та їх асоціацію з клініко-патологічними характеристиками пухлини. Об‘єкт і методи: зразки операційного матеріалу 83 хворих на ендометріоїдну карциному ендометрію (ЕКЕ) І-IІ та ІІІ стадії за FIGO (медіана віку 60,4 роки). Результати: виявлено, що пухлини ендометрію низького ступеня диференціювання, з глибокою інвазією міометрія та ІІІ стадією пухлинного процесу характеризуються більш високим вмістом ER+-фібробластів, зниженою експресією ER і PR та підвищеним рівнем Ki-67 у пухлинних клітинах. Висновок: високий вміст ER+-фібробластів асоційований з більш агресивним перебігом ЕКЕ, що підкреслює їх потенційну роль як прогностичного маркера та мішені для подальших терапевтичних досліджень.