ВІКОВІ ОСОБЛИВОСТІ ЕКСПРЕСІЇ CXCL13 У ТКАНИНІ РАКУ МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ ТА ЇХ ПРОГНОСТИЧНЕ І ПРЕДИКТИВНЕ ЗНАЧЕННЯ - Мартинюк, О.М.; Чехун, В.Ф. (Oncology, 2026)
Рак молочної залози (РМЗ) характеризується вираженою біологічною гетерогенністю, що зумовлює відмінності перебігу захворювання, прогнозу та відповіді на лікування. Останніми роками значна увага приділяється ролі імунорегуляторних факторів пухлинного мікрооточення, зокрема хемокінів, у прогресії РМЗ. CXCL13 розглядається як потенційний маркер імунної організації пухлини, однак вікові особливості його експресії та клінічне значення залишаються недостатньо вивченими. Мета: вивчити топологію та рівні експресії CXCL13 у тканині РМЗ пацієнток різних вікових груп, а також проаналізувати їхній зв’язок із клініко-патологічними характеристиками пухлинного процесу та ефективністю неоад’ювантної поліхіміотерапії. Об‘єкт і методи: досліджено біопсійний матеріал пухлинної тканини 120 хворих на РМЗ ІІ–ІІІ стадій, які отримували неоад’ювантну поліхіміотерапію за схемою 4АС. Експресію CXCL13 оцінювали методом імуногістохімії з кількісним підрахунком позитивних клітин. Результати: показано, що тканина РМЗ пацієнток молодого віку характеризується суттєвим зниженням рівня експресії CXCL13 порівняно з хворими старшими за 45 років. Виявлено, що для вікової групи молодше 45 років кількість CXCL13-позитивних клітин була достовірно меншою у пухлинній тканині хворих на РМЗ ІІ стадії порівняно з показниками хворих ІІІ стадії, у хворих із низькодиференційованими новоутвореннями порівняно з пацієнтками з високодиференційованими пухлинами, а також за наявності тричі-негативного і люмінального B молекулярного підтипів. Найвищі показники експресії CXCL13 зареєстровано у групі хворих молодого віку з чутливими до неоад’ювантної поліхіміотерапії пухлинами (ступінь патоморфозу IV та V за критеріями Miller-Payne) (p < 0,05). Висновки: CXCL13 є важливим компонентом біологічної гетерогенності РМЗ, експресія якого залежить від віку пацієнток, молекулярного підтипу пухлини та відповіді на лікування. Отримані дані свідчать про потенційну прогностичну та предиктивну значущість CXCL13, особливо у хворих молодого віку, що обґрунтовує доцільність подальших досліджень цього хемокіну як маркера перебігу та чутливості РМЗ до медикаментозної терапії.