БІОІНФОРМАТИЧНИЙ АНАЛІЗ ОСОБЛИВОСТЕЙ ЕКСПРЕСІЇ ГЕНІВ ІНСУЛІНОВОГО СИГНАЛЬНОГО ШЛЯХУ У ПАЦІЄНТОК З РАКОМ МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ - Неборець, А.Д. (Oncology, 2026)
Метаболічний синдром (МетС) виступає вагомим фактором ризику розвитку та прогнозу раку молочної залози (РМЗ), проте молекулярні механізми цього впливу потребують уточнення, зокрема роль рецепторів інсулінової осі. Мета: виконати біоінформатичний аналіз особливостей експресії та визначити функціональні взаємозв’язки генів інсулінового сигнального шляху (INSR та IGF1R) у пацієнток з РМЗ. Об’єкт і методи: аналіз експресії мРНК проводили з використанням веб-платформи GEPIA2 на основі даних TCGA та GTEx. Оцінку прогностичної значущості здійснювали за допомогою ресурсу Kaplan–Meier Plotter. Результати: встановлено, що розвиток РМЗ супроводжується достовірною гіперекспресією IGF1R, яка асоційована з люмінальними (А та Б) підтипами пухлин, тоді як рівень експресії INSR залишається стабільним. Виявлено, що високий рівень експресії генів обох рецепторів корелює з кращими результатами безрецидивної виживаності, що може виступати додатковим прогностичним маркером РМЗ. Висновки: експресії мРНК генів IGF1R та INSR належить важливе значення в розвитку та прогресії РМЗ. Попри їх протективну роль на ранніх етапах, наявність метаболічних порушень може модулювати їхню активність, що необхідно враховувати реалізовуючи персоніфікований підхід у лікуванні РМЗ.