АКТИВНІСТЬ І ФУНКЦІОНАЛЬНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ЦИТОХРОМУ Р450 У ПУХЛИНАХ ТА МАМАРНІЙ ЖИРОВІЙ ТКАНИНІ ХВОРИХ НА РАК МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ - Бурлака , А.П.; Мотузюк , І.М.; Сидорчук , О.І.; Вірко , С.В. (Oncology, 2019)
Цитохром Р450 (CYP) становить оксигеназу, залучену в біосинтез і метаболізм естрогенів та у відповідь пухлини на антиестрогенну терапію, тому визначення ролі CYP в етіопатогенезі раку молочної залози (РМЗ) надає важливу інформацію і для розуміння механізму чутливості пухлини до лікування. Мета: дослідити рівні цитохрому Р450 (у окисному і низькоспіновому станах) та ізоформ CYP 1A2, CYP 19А1 у тканині пухлин молочної залози (МЗ) та мамарній жировій тканині (МЖТ) хворих на РМЗ. Об’єкт і методи: в дослідженні використані 58 зразків пухлинної тканини та мамарної жирової тканини (5 см від пухлинного вузла) хворих на РМЗ ІІ–ІІІ стадії (37 і 21 пацієнтка відповідно) з різним індексом маси тіла (ІМТ) — ≤ 25 і ≥ 25 кг/м2. Рівні окисненого та низькоспінового цитохрому Р450 та його ізоформи CYP 19А1 досліджували методом електронно-парамагнітного резонансу та спектрофотометрично. Імуноблотинг проводили відповідно до стандартних протоколів з антитілами проти CYP 1А2, CYP 19А1, GAPDH (Santa Cruz Biotechnology, Santa Cruz, CA). Результати: виявлено високі рівні цитохрому Р450 (ізоформи CYP 19А1 і CYP 1А2) у тканині РМЗ ІІ і ІІІ стадії та прилеглій МЖТ. Встановлено, що при утворенні комплексу Р450 (CYP 19А1) з андростендіоном у МЖТ хворих на РМЗ виявляються інтенсивні сигнали ЕПР з g-факторами 8,1 і 3,28, які можуть бути маркером метаболічної активності ферменту. Накопичення жирової тканини змінює активність цитохрому Р450, особливо його низькоспінової форми; зростання рівнів окисненої (g = 2,42) і низькоспінової (g = 2,25) форм ферменту, що корелює з підвищенням ІМТ (≥ 25 кг/м2). Встановлене також зростання рівнів CYP 1А2 у тканині та МЖТ, що свідчить про можливий вплив CYР 1А2 на енергетичний метаболізм клітин РМЗ. Висновки: виявлені високі рівні цитохрому Р450 у пухлинах та МЖТ хворих на РМЗ, що обґрунтовує його потенційне застосування як біомаркера при прийнятті рішень щодо персоніфікованих схем гормональної терапії. Підвищення активності ізоформ Р450 (CYP 1A2 і CYP 19А1) у МЖТ може бути фактором ризику прогресування РМЗ, особливо за наявності ожиріння та з підвищенням тривалості впливу естрогенів.