ЕКСПРЕСІЯ БІЛКІВ ФЕРМЕНТІВ ОБМІНУ ПОЛІАМІНІВ У ЗЛОЯКІСНИХ ПУХЛИНАХ ПЕРЕДМІХУРОВОЇ ЗАЛОЗИ ЛЮДИНИ - Гоголь , С.В. (Oncology, 2019)
Ферменти, залучені в обмін поліамінів (ПА), відіграють важливу роль у регуляції процесів росту, диференціювання та запрограмованої загибелі клітин. Проведення дослідження цих ферментів у тканині раку передміхурової залози (РПЗ) є доцільним як для поглиблення знань щодо патогенезу цього захворювання, так і для оцінки можливості застосування показників обміну ПА як додаткових критеріїв для прогнозу перебігу РПЗ. Мета: дослідити рівень експресії ферментів обміну ПА (аргінази (Arg I), орнітиндекарбоксилази (ОДК), поліаміноксидази (ПАО)) у клітинах РПЗ залежно від стадії захворювання. Об’єкт і методи: досліджено рівні експресії білків Arg I, ОДК та ПАО у 35 зразках (операційний матеріал) РПЗ І–ІV стадії із застосуванням біохімічних, імунологічних, молекулярних методів, а також математичної обробки результатів за допомогою комп’ютерної програми TotalLab. Результати: виявлено зниження рівнів експресії білків Arg I та ОДК у клітинах РПЗ у міру прогресування захворювання. Найвищі рівні експресії Arg I та ОДК виявлено у зразках РПЗ І стадії, найнижчі (на 34,2 та 50,7% відповідно) — в пухлинах IV стадії. Рівні експресії ПАО у клітинах РПЗ з підвищенням стадії захворювання, навпаки, зростають: у хворих із IV стадією цей показник підвищився на 42,6% порівняно з І стадією. Висновок: визначення рівнів експресії білків ферменту обміну ПА в РПЗ може бути запропоновано для уточнення діагностики та прогнозу перебігу РПЗ.