РІВЕНЬ ДЕЯКИХ ПРО- ТА ПРОТИЗАПАЛЬНИХ ЦИТОКІНІВ У МИШЕЙ З ВИСОКОАНГІОГЕННОЮ КАРЦИНОМОЮ ЛЕГЕНІ ЛЬЮЇС НА ФОНІ ЗАСТОСУВАННЯ ПРОТИПУХЛИННИХ ВАКЦИН - Караман , О.М.; Федосова , Н.І.; Воєйкова, І.М.; Пясковська , О.М.; Діденко , Г.В.; Соляник , Г.І. (Oncology, 2020)
Мета: дослідити рівень деяких про- та протизапальних цитокінів у мишей з високоангіогенним варіантом карциноми легені Льюїс на фоні застосування протипухлинних вакцин, виготовлених на основі антигенів клітин високоангіогенного (LLC/R9) або низькоангіогенного (LLC) варіантів карциноми. Об’єкт і методи: дослідження проведено на мишах-самцях С57/Bl з перещепленою LLC/R9. При виготовленні протипухлинних вакцин (отриманих із клітин LLC або LLC/R9) як ад’ювант використовували білоквмісний метаболіт B. subtilis з м.м. 70 кДа. Схема вакцинації включала 4-разове підшкірне введення, яке розпочинали на 12-ту добу після перещеплення LLC/R9. Контролем слугували інтактні тварини та невакциновані миші з LLC/R9. На 33-тю добу пухлинного росту в сироватці крові (CK) та супернатантах спленоцитів визначали рівні фактора некрозу пухлини альфа (ФНП-α), інтерферону гамма (ІФН-γ), інтерлейкіну (ІЛ)-1, -4, -10. Результати: у мишей з LLC/R9 важлива роль у формуванні пухлиноасоційованої анемії належить ІЛ-10 та ІФН-γ. Застосування вакцини, виготовленої з клітин LLC, запобігало на пізніх стадіях пухлинного росту накопиченню в СК ІФН-γ, що, очевидно, і зумовило можливість сформувати достатній для антиметастатичного ефекту протипухлинний захист. Водночас введення цієї вакцини не запобігало формуванню імуносупресивного стану (підвищена здатність спленоцитів до продукції ІЛ-10 з одночасним зниженням продукції ІЛ-1β). Застосування вакцини, виготовленої з клітин LLC/R9, не впливало на пізніх стадіях пухлинного росту на рівень у СК ІФН-γ та підвищувало рівень ІЛ-4 та -1β, що, ймовірно, спричинило в цій групі розвиток більш вираженої анемії. Застосування цієї вакцини також не впливало на функціональний стан спленоцитів: відзначали зниження продукції ІФН-γ. Висновки: одержані дані підтверджують гуморальний (зокрема зумовлений рівнями цитокінів ІЛ-10, ІФН-γ та ІЛ-1β) механізм формування асоційованої з розвитком LLC/R9 анемії, а також можуть стати підґрунтям для розроблення показань використання аутологічних вакцин з урахуванням проявів паранеопластичного синдрому.