РЕГУЛЯТОРНА РОЛЬ ОРНІТИНДЕКАРБОКСИЛАЗИ В АДИПОГЕНЕЗІ - Самойленко , О.А.; Шляховенко , В.О. (Oncology, 2020)
Мета огляду — узагальнення наявних даних про взаємозв’язки між активністю орнітиндекарбоксилази (ОДК), метаболізмом поліамінів (ПА) і обміном ліпідів при фізіологічних і патологічних станах. ОДК каталізує лімітуючу стадію біосинтезу ПА, які пов’язані з багатьма процесами, що мають вирішальне значення для росту, поділу та диференціювання клітин. Проаналізовано роль OДК в неопластичній трансформації та участь ОДК і ПА у процесах проліферації та диференціювання. Продемонстрована участь ОДК і ПА в регуляції кількісних і якісних характеристик клітинного складу білої жирової тканини, співвідношення білих і бежевих адипоцитів. Обговорюється вплив активності ОДК і метаболізму ПА на обмін ліпідів в адипоцитах і регуляцію маси жирової тканини. Пригнічення активності ОДК запобігає диференціюванню фібробластів 3T3-L1 в адипоцити. Дані свідчать, що прискорення метаболічного потоку ПА через активацію спермідин/спермін-N1-ацетилтрансферази веде до зменшення енергетичних запасів у клітині, а його уповільнення призводить до підвищення внутрішньоклітинних концентрацій нейтральних жирів. Самі ПА подібно ряду гормонів можуть впливати на обмін ліпідів. Регулююча роль ОДК в адипогенезі є важливою у розвитку зростаючої кількості метаболічних захворювань, резистентності до інсуліну, діабету ІІ типу, атеросклерозу та раку.