МЕТФОРМІН ЯК МОДИФІКАТОР ОКИСНОГО СТАНУ ПЕРИФЕРИЧНОЇ КРОВІ ТА ЖИТТЄЗДАТНОСТІ ЛІМФОЦИТІВ ЛЮДИНИ ПІД ДІЄЮ ІОНІЗУЮЧОГО ВИПРОМІНЮВАННЯ - Главін , О.А.; Дьоміна , Е.А.; Михайленко , В.М.; Маковецька , Л.І.; Дружина , М.О.; Грінченко , О.О. (Oncology, 2020)
Мета: визначити особливості впливу метформіну (МФ) in vitro на трансмембранний потенціал мітохондрій (ТМП), загальну продукцію вільнорадикальних сполук (ВРС) і супероксидного аніона-радикала (О2.-) у лімфоцитах периферичної крові (ЛПК) умовно здорових осіб, мітотичний потенціал та апоптотичну загибель цих клітин, а також на баланс про- і антиоксидантних процесів (ПАС) та інтенсивність процесів пероксидного окиснення ліпідів у крові залежно від концентрації МФ і дози опромінення. Об’єкт і методи: у дослідженні використовували зразки периферичної крові 37 умовно здорових осіб віком від 22 до 58 років (18 жінок та 19 чоловіків). МФ вносили у концентраціях 2 та 20 мМ за 1 год до рентгенівського опромінення периферичної крові у діапазоні доз 0,5–3,0 Гр. За допомогою загальноприйнятих методів визначали вміст малонового діальдегіду (МДА) і ПАС в крові, напрацювання ВРС і О2.- у ЛПК, а також ТМП, проліферативний потенціал і рівень апоптозу цих клітин. Результати: зміни напрацювання О2.- у ЛПК та вмісту МДА у плазмі крові свідчать про антиоксидний вплив МФ, що був більш вираженим за його концентрації 2 мМ та при тест-опроміненні крові в дозах 1,0 та 2,0 Гр. Істотних змін ПАС у крові та утворення ВРС і ТМП у ЛПК не відзначали, лише спостерігали тенденцію до зниження ПАС та зростання ТМП за концентрації МФ 2 мМ. МФ підвищував рівень апоптотичної загибелі ЛПК та знижував їх проліферативний потенціал. Цей ефект спостерігали як за відсутності опромінення, так і за проведення тест-опромінення крові у діапазоні доз 0,5–3,0 Гр. Висновок: одержані в системі in vitro дані свідчать про можливість використання МФ як модифікатора вільнорадикальних процесів, що викликає зсув у бік антиоксидантних реакцій, у тому числі при опроміненні в діапазоні доз 0,5–3,0 Гр. МФ у дозах 2 і 20 мМ зменшує in vitro проліферативний потенціал ЛПК та активує їх вступ до апоптозу.