ВІДДАЛЕНІ РЕЗУЛЬТАТИ КОМЛЕКСНОГО ЕТАПНОГО ПОЛІМОДАЛЬНОГО ЛІКУВАННЯ ПАЦІЄНТОК З МІСЦЕВО-РОЗПОВСЮДЖЕНИМ РАКОМ МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ - Думанський , Ю.В.; Бондар , О.В. (Oncology, 2020)
Рак молочної залози (РМЗ) входить до п’ятірки найбільш поширених у світі онкологічних захворювань і лідирує серед причин смерті жінок працездатного віку. Застосування регіонарних методів поліхіміотерапії (ПХТ) — внутрішньоартеріальних, ендолімфатичних — є одним із сучасних шляхів вирішення питання селективного підходу до лікування пацієнтів зі злоякісними новоутвореннями. Мета: аналіз тривалості життя пацієнток з місцево-розповсюдженим РМЗ (МР РМЗ), яким проведене комплексне етапне полімодальне лікування із застосуванням неоад’ювантної ПХТ в системному, ендолімфатичному, внутрішньоартеріальному у поєднанні з внутрішньовенним режимах, променевої терапії, радикального хірургічного та ад’ювантного медикаментозного лікування. Об’єкт і методи: дослідження побудоване на основі даних про 526 пацієнток, які проходили спеціалізоване протипухлинне лікування з приводу МР РМЗ. Програма комплексного лікування хворих 1-ї групи (89 осіб) включала системну внутрішньовенну ПХТ. У 2-й групі (75 осіб) проводили ендолімфатичну ПХТ. У пацієнток 3-ї групи (362 особи) — селективну внутрішньоартеріальну ПХТ (СВАПХТ). Аналізували відповідь пухлини за критеріями RECIST, показники загальної (ЗВ) та безрецидивної (БРВ) виживаності пацієнток, частоту метастазування у віддалений період. Результати: методика СВАПХТ у поєднанні з ПТ на неоад’ювантному етапі лікування пацієнток з МР РМЗ дозволила досягти резектабельного стану пухлини у 72% випадків (після неоад’ювантної системної ПХТ — становив 56%, після ендолімфатичної — 64%). Віддалені результати у прооперованих після СВАПХТ пацієнток: 3-річна ЗВ — 80,5%, 5-річна — 73,9%, медіана вживаності 4,8 року, що достовірно (р < 0,05) перевищує показники пацієнток груп порівняння. Показники БРВ у пацієнток 3-ї групи: 3-річна БРВ — 62,8, 5-річна — 43,3% з медіаною виживаності — 3,6 року проти 48,0 і 32,0% відповідно з медіаною БРВ — 3,1 року у 1-й групі та 52,0 і 37,5% відповідно з медіаною 3,2 року у 2-й групі. Висновок: завдяки запропонованій та використаній схемі лікування пацієнток з МР РМЗ на основі СВАПХТ, ПТ, оперативного втручання та ад’ювантної терапії вдалося значно підвищити ефективність лікування — покращити показники загальної та безрецидивної виживаності пацієнток.