ЕЛЕКТРОКІНЕТИЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ЛЕЙКЕМІЧНИХ КЛІТИН - Яніш , Ю.В.; Залєток , С.П.; Кленов , О.О.; Бентрад , В.В.; Іванівська , Т.С. (Oncology, 2020)
Мета: дослідити та порівняти електрокінетичні властивості мононуклеарів і В-лімфоцитів периферичної крові (ПК) практично здорових людей та пацієнтів зі злоякісними новоутвореннями кровотворної та лімфоїдної тканин. Об’єкт і методи: в дослідженні використано зразки ПК 25 (15 чоловіків, 10 жінок) пацієнтів з різними формами онкогематологічних захворювань, у віковому діапазоні від 40 до 73 років. З В-клітинним хронічним лімфоїдним лейкозом (В-ХЛЛ) — 8 осіб; 12 — з гострим мієлоїдним лейкозом (ГМЛ) на різних стадіях перебігу захворювання (М1 — 2, М4 — 2 і М5 — 8); 2 — з гострим лімфобластним лейкозом (ГЛЛ); 3 — з В-клітинною лімфомою з клітин мантійної зони (В-МКЛ). Мононуклеари виділяли із ПК на градієнті щільності фікол-верографіну, В-лімфоцити — з використанням методу розеткоутворення. Визначали електрокінетичні показники (значення ζ-потенціалу та щільність сумарного поверхневого заряду (СПЗ)) за лінійною швидкістю руху клітин в електричному полі, використовуючи прийняті в таких дослідженнях рівняння). Результати: В-лімфоцити практично здорових донорів мають достовірно вищі значення ζ-потенціалу та від’ємного СПЗ, ніж лімфоцити хворих на В-МКЛ і навіть бластні клітини ПК пацієнтів із ГМЛ. Електрокінетичні характеристики лімфоцитів ПК пацієнтів із діагнозом В-ХЛЛ не відрізнялися статистично суттєво від характеристик загального пулу мононуклеарів практично здорових людей, але були достовірно меншими порівняно з показниками В-лімфоцитів. Показано різницю в електрокінетичних характеристиках бластів, відмінних за рівнем диференціювання, які походять із різних кровотворних клітин-попередників при ГМЛ М1 і ГМЛ М5. Бластні клітини без ознак дозрівання (ГМЛ М1) мають у 1,5 раза більші ζ-потенціал та від’ємний СПЗ, ніж бласти при ГМЛ М5. Для лімфоцитів ПК пацієнтів із діагнозом В-ХЛЛ та ГМЛ М5 виявлений одномодальний профіль розподілу за ζ-потенціалом. Аналіз розподілу за ζ-потенціалом лімфоцитів ПК пацієнтів із В-МКЛ демонструє тенденцію до виникнення бімодального профілю частотного розподілу клітин за ζ-потенціалом, що може бути результатом процесу лейкемізації лімфоми. Висновок: показана можливість використання електрокінетичних параметрів як додаткового джерела інформації про стан поверхні злоякісно трансформованих клітин новоутворень кровотворної та лімфоїдної тканин.