ЦИТОХРОМ Р450, МЕТАБОЛІТИ ЕСТРОГЕНІВ ТА СУПЕРОКСИДНІ РАДИКАЛИ В ІНІЦІАЦІЇ ТА ПРОГРЕСУВАННІ РАКУ МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ - Бурлака , А.П.; Мотузюк , І.М.; Сидорчук , О.І.; Вірко , С.В. (Oncology, 2020)
Мета: дослідити вміст цитохрому Р450 та його ізоформ CYP 1A2, CYP 1В1 у пухлинній тканині (ПТ) та мамарній жировій тканині (МЖТ) хворих на рак молочної залози (РМЗ). Об’єкт і методи: в дослідження залучено 28 хворих на РМЗ ІІ стадії (T3N0M0) тричі негативного молекулярного підтипу. У 15 пацієнток відзначали нормальну масу тіла (ІМТ <25 кг/м2), 13 — надмірну (ІМТ ≥25 кг/м2). Досліджено 28 зразків ПТ, 25 зразків МЖТ, відібраної на відстані 3 см від пухлинного вузла, та 27 — МЖТ, яка контактує з пухлиною. Рівні окисненого, низько- та високоспінового цитохрому Р450 та ізоформи CYP 1А2, CYP 1В1 досліджували методом електронного парамагнітного резонансу, спектрофотометрично. Результати: встановлено, що рівні цитохрому Р450 CYP 1А2 у ПТ та МЖТ, що контактує з пухлиною, нижчі, ніж відповідні рівні Р450 CYP 1B1 незалежно від ІМТ пацієнток. У МЖТ, яка вилучена на відстані 3 см від пухлини, співвідношення рівнів досліджених ізоформ Р450 було зворотним. На відстані 3 см від пухлинного вузла рівень семихінонів становив 0,48 ± 0,02 відн. од., а в МЖТ, яка контактує з пухлинним вузлом, цей показник зріс до 0,89 ± 0,05 відн. од. (р < 0,05). ПТ характеризується найвищими рівнями вільнорадикальних метаболітів естрогену (2,23 ± 0,09 відн. од). Хінони та їхні аніон-радикали — семихінони — представляють клас токсичних інтермедіатів естрогенів, що можуть індукувати ряд негативних проявів. Механізм токсичного ефекту хінонів є складним. Очевидно, основними процесами є пряме окиснення SH-груп у FeS-білках мітохондрій та продукування супероксидних радикалів. Висновки: у хворих на РМЗ виявлено посилення окисного метаболізму естрогенів за рахунок зростання рівнів CYP 1B1 та зниження активності CYP 1А2 у клітинах ПТ та МЖТ, яка контактує із пухлиною. Нерегульоване зростання рівнів метаболітів естрогену викликає перепрограмування метаболізму мітохондрій клітин МЖТ, посилення генерування супероксидних радикалів, клітинну гіпоксію та нестабільність функціонування геному. Регулювання активності цитохрому Р450 є критично важливим механізмом у гомеостазі естрогену при профілактиці РМЗ та моніторингу пухлинного процесу.