ЕКСПРЕСІЯ ХЕМОКІНОВОГО РЕЦЕПТОРА CXCR4І ЩІЛЬНІСТЬ МІКРОСУДИН У ЗЛОЯКІСНИХ НОВОУТВОРЕННЯХ МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ ХВОРИХ З ОЗНАКАМИ МЕТАБОЛІЧНОГО СИНДРОМУ - Юрченко , Н.П.; Несіна , І.П.; Брєєва , О.В.; Чехун , В.Ф.; Бучинська , Л.Г. (Oncology, 2020)
Мета: провести порівняльне дослідження експресії CXCR4, S18-2 і щільності мікросудин (ЩМС) у злоякісних новоутвореннях молочної залози різних молекулярних підтипів залежно від наявності у хворих таких ознак метаболічного синдрому (МС), як ожиріння і артеріальна гіпертензія (АГ). Об’єкт і методи: зразки операційного матеріалу і периферична кров 65 хворих на рак молочної залози (РМЗ) І–ІІ стадії пухлинного процесу, з молекулярними підтипами: люмінальний А (41 випадок), люмінальний В (14 випадків) та базальний (10 випадків). Середній вік хворих становив 58,0 ± 1,9 року. Методи — клінічний, морфологічний, імуногістохімічний (з визначенням частоти забарвлених клітин (ІМ, %) і кількості судин/мм2), імуноферментний аналіз (ELISA), статистичний. Результати: встановлено, що вища експресія хемокінового рецептора CXCR4 і ЩМС спостерігалась у пухлинах молочної залози (МЗ) з люмінальним B молекулярним підтипом (51,6 ± 4,2% і 13,5 ± 2,3 судин/мм2 відповідно). При люмінальному А і базальному підтипах ці показники знижувалися: кількість CXCR4-позитивних клітин становила 49,9 ± 2,8 і 41,4 ± 4,0% відповідно та ЩМС — 5,1 ± 1,3 судин/мм2, р<0,05 і 8,0 ± 1,7 судин/мм2 відповідно. У пухлинних клітинах МЗ люмінального А підтипу хворих з ознаками МС виявлено вищу експресією CXCR4 (55,8 ± 2,9%) та S18-2 (10,1 ± 1,1%) і збільшення ЩМС (8,6 ± 1,9 судин/мм2) порівняно з цими показниками у пухлинах пацієнток без ознак МС (відповідно 48,7 ± 2,4%, 5,2 ± 0,3%, р<0,05 і 5,4 ± 1,7 судин/мм2). У пухлинах хворих на РМЗ з метастазами раку визначено підвищення експресії CXCR4 (51,6 ± 2,8%) та S18-2 (11,9 ± 1,2%) і зростання ЩМС (7,4 ± 2,0 судин/мм2) порівняно зі значеннями цих показників у пухлинах хворих без метастазів: 43,4 ± 2,3%; 4,6 ± 0,8%, р<0,05 і 5,3 ± 1,8 судин/мм2 відповідно. Висновки: підвищення експресії хемокінового рецептора СXCR4, мітохондріального рибосомного білка S18-2 та збільшення ЩМС у пухлинних клітинах молочної залози пов’язано з наявністю у хворих ожиріння і АГ та асоціюється з виникненням метастазів, що може свідчити про прогностичне значення досліджених маркерів для визначення групи пацієнтів з агресивнішим перебігом захворювання.