КЛІНІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ ПРЕПАРАТУ ЕРБІСОЛ® УЛЬТРАФАРМ У КОМПЛЕКСНОМУ ЛІКУВАННІ ХВОРИХ НА НЕДРІБНОКЛІТИННИЙ РАК ЛЕГЕНІ - Максимяк , Г.І.; Щегловська , Т.Д.; Ніколаєнко , О.М.; Корніліна , О.М.; Жильчук , В.Є.; Жильчук , А.В.; Щегловський , І.С.; Філіпчук , Б.А. (Oncology, 2021)
Мета: вивчення ефективності препарату ЕРБІСОЛ® УЛЬТРАфарм у комплексному лікуванні хворих на дисемінований недрібноклітинний рак легені (НДРЛ). Об’єкт і методи: 84 пацієнти з НДРЛ у стадії захворювання T2–4N1–3M1. Усі пацієнти отримали в паліативному режимі 6 курсів (з інтервалом 21 день) хіміотерапії (ХТ): гемцитабін (1000 мг/м2 1- та 8-й день); цисплатин (85 мг/м2 у 1-й день). Пацієнти основної групи в поєднанні з кожним курсом ХТ отримували внутрішньом’язово ЕРБІСОЛ® УЛЬТРАфарм за розробленою авторами схемою (тривалість курсу — 19 днів). Через 2 міс після завершення ХТ пацієнтам основної групи з частковою регресією або стабілізацією пухлинного процесу призначали 2 курси імунотерапії препаратом ЕРБІСОЛ® УЛЬТРАфарм. Пацієнтам основної та контрольної груп, у яких зафіксували прогрес онкологічного захворювання, через 2–3 міс після закінчення первинної ХТ призначали 4 курси ХТ 2-ї лінії (кожні 3 тиж паклітаксел 225 мг/м2 внутрішньовенно, в 1-й день; карбоплатин AUC 6, внутрішньовенно, в 1-й день). Хворим основної групи при проведенні ХТ 2-ї лінії призначали препарат ЕРБІСОЛ® УЛЬТРАфарм за схемою, аналогічною для первинної ХТ. Використано стандартні клінічні, лабораторні та інструментальні методи обстеження хворих. Ефективність препарату оцінювали за рівнями об’єктивної відповіді пухлини, тривалістю періоду стабілізації захворювання, виживаністю пацієнтів, характеристикою якості життя, параметрами токсичності проведеної ХТ. Результати: застосування ЕРБІСОЛ® УЛЬТРАфарм дозволило досягти суттєвого поліпшення показників клінічної симптоматики та показників клініко-біохімічного обстеження; зменшення частоти прояву побічних реакцій ХТ; підвищення якості життя (індекс Карновського становив 66,3 порівняно з 51,9% в контрольній групі). Стабілізацію процесу зафіксовано у 57,1% хворих основної групи та 40,5% контрольної; часткову регресію — у 11,9 та 2,4% відповідно. Висновки: застосування ЕРБІСОЛ® УЛЬТРАфарм дозволило отримати позитивний терапевтичний ефект у пацієнтів з НМРЛ: зменшення проявів побічної дії ХТ, підвищення якості життя, збільшення тривалості стабілізації захворювання та підвищення показників загальної та 12-місячної виживаності. Препарат ЕРБІСОЛ® УЛЬТРАфарм може поповнити арсенал засобів для сучасної біотерапії хворих на злоякісні новоутворення.