ІАГНОСТИЧНЕ ТА ПРОГНОСТИЧНЕ ЗНАЧЕННЯ ПУХЛИНО-АСОЦІЙОВАНИХ мікроРНК-21, -125b ТА -221 У ПАЦІЄНТІВ З НАЙБІЛЬШ РОЗПОВСЮДЖЕНИМИ ГОРМОНОЗАЛЕЖНИМИ ЗЛОЯКІСНИМИ НОВОУТВОРЕННЯМИ - Лук’янова , Н.Ю.; Борікун , Т.В. (Oncology, 2021)
Одним із актуальних напрямків фундаментальної онкології останніх років є вивчення епігенетичних порушень під час розвитку та прогресії гормонозалежних злоякісних новоутворень, до яких відносять рак молочної (РМЗ) та передміхурової залози (РПЗ). Мета: дослідити показники експресії мікроРНК-21, -125b, -221 в пухлинній тканині хворих із доброякісними і злоякісними новоутвореннями молочної та передміхурової залози, а також оцінити можливість їх використання в якості діагностичних та прогностичних маркерів. Об’єкт і методи: дослідження проводили на клінічному матеріалі 90 хворих на РМЗ І–ІІІ стадії, 20 пацієнтів з доброякісними новоутвореннями молочної залози, 80 хворих на РПЗ ІІ–ІV стадії та 20 пацієнтів з з доброякісною гіперплазією передміхурової залози. Рівні мікроРНК визначали за допомогою зворотно-транскрипційної полімеразної ланцюгової реакції в реальному часі. Результати: встановлено підвищення показників експресії пухлино-асоційованих мікроРНК-21 та -221 у тканині обох досліджених злоякісних гормонозалежних новоутворень порівняно з доброякісними пухлинами. Показано, що ідентифіковані кореляції рівнів досліджених мікроРНК з деякими клініко-патологічними характеристиками хворих на РМЗ та РПЗ, які мають прогностичне значення (вік пацієнтів, стадія захворювання, розмір пухлини, наявність метастатичного ураження регіонарних лімфатичних вузлів, ступінь диференціювання, молекулярний підтип та рівень простат-специфічного антигену в сироватці крові), свідчать про участь цих мікроРНК у формуванні ступеня злоякісності та асоціацію з агресивністю перебігу захворювання. Висновки: отримані результати свідчать про зв’язок основних клініко-патологічних характеристик хворих на РМЗ та РПЗ з рівнями експресії мікроРНК-21, -125b та -221, що обґрунтовує необхідність продовження вивчення запропонованої панелі мікроРНК для їх використання як додаткових прогностичних та діагностичних маркерів.