ПРОТИПУХЛИННА ЕФЕКТИВНІСТЬ ЛЕКТИНУ В. SUBTILIS ІMB В-7724 У ЩУРІВ З ЧУТЛИВОЮ ТА РЕЗИСТЕНТНОЮ ДО ЦИСПЛАТИНУ КАРЦИНОМОЮ ГЕРЕНА - Караман, О.М.; Федосова, Н.І.; Чумак, А.В.; Н.Л., Черемшенко; Коваль, Є.В.; Тодор, І.М.; Симчич, Т.В.; Воєйкова, І.М.; Круць, О.О.; Діденко, Г.В. (Oncology, 2021)
Мета: дослідити протипухлинну ефективність позаклітинного лектину В. subtilis ІMB В-7724 в монорежимі або в комбінації з цисплатином у щурів з чутливою або з резистентною до цисплатину карциномою Герена (КГ). Об’єкт і методи: експериментальні дослідження проведено на щурах лінії Wistar; у якості моделей пухлинного росту використовували чутливий та резистентний до цисплатину штами КГ. Лікування тварин, яке розпочинали на 7-й день пухлинного росту, включало імунотерапію в монорежимі або поєднання імунотерапії з подальшою (на 14-й день пухлинного росту) хіміотерапією. У якості засобу імунотерапії використовували лектин B. subtilis ІМВ B7724, хіміотерапії — цисплатин. Оцінку протипухлинного ефекту застосованих терапевтичних схем проводили за стандартними параметрами пухлинного росту: об’єм пухлинного вузла, виживаність тварин з пухлиною, гальмування росту пухлини (ГРП), час подвоєння об’єму пухлини (ЧПОП), частка тварин з регресією пухлинного вузла (ЧР). Статистичну обробку результатів проводили за загальноприйнятими методами варіаційної статистики. Показник виживаності тварин оцінювали за методом Каплана — Майєра. Вірогідною вважали різницю між порівнюваними показниками при p <0,05. Результати: проведення імунотерапії мало виражену протипухлинну ефективність незалежно від чутливості пухлинного штаму КГ до цисплатину. Разом з тим, у щурів із чутливою КГ найбільш виражені показники протипухлинної ефективності серед застосованих схем мала група з поєднаним застосуванням імунотерапії з подальшою хіміотерапією: ГРП = 99,9%; ЧПОП21-29; 29-36 = -0,91; -3,57; ЧР36 ≥55,6%. У щурів з резистентною КГ — група, у якій застосовували імунотерапію в монорежимі: ГРП = 100,0%; ЧПОП21-29; 29-36 = 0; 0; ЧР36 ≥66,7%. Висновки: імунотерапія за допомогою лектину B. subtilis ІМВ B-7724 забезпечує виразний протипухлинний ефект за умов її проведення в монорежимі при хіміорезистентній до цисплатину модельній пухлині. За умов чутливої до цисплатину модельної пухлини доцільно проводити імунотерапію лектином у поєднанні з цисплатином.