ЧУТЛИВІСТЬ ДО ІНСУЛІНУ ТА ОСОБЛИВОСТІ МЕТАБОЛІЗМУ ГЛЮКОЗИ В КЛІТИНАХ ПЕРВИННИХ ЛІНІЙ РАКУ МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ ЛЮДИНИ - Лихова , О.О.; Завелевич, М.П.; Лук’янова, Н.Ю.; Задворний , Т.В.; Козак, Т.П.; Лупан, В.Г.; Чехун, В.Ф. (Oncology, 2021)
Мета: вивчити чутливість до інсуліну та особливості метаболізму глюкози клітинами первинних ліній раку молочної залози (РМЗ). Об’єкт і методи дослідження: у дослідження були включені 14 нових первинних клітинних ліній РМЗ людини, отриманих із плеврального випоту хворих. Для визначення молекулярного підтипу пухлин проводили імуноцитохімічне дослідження з моноклональними антитілами проти рецепторів естрогену, прогестерону та HER-2/Neu. Клітини інкубували в присутності рекомбінантного інсуліну людини в концентраціях до 5000 нг/мл та визначали чутливість до мітогенної дії інсуліну, рівень поглинання глюкози, продукцію лактату за цих умов. Результати: більшість одержаних первинних ліній були віднесені до таких, що походять з тричі негативного РМЗ. Клітини більшості отриманих первинних ліній РМЗ характеризуються зниженою чутливістю до мітогенної дії інсуліну, і лише надмірна кількість гормону (5000 нг/мл) стимулює їх проліферацію. Базовий рівень поглинання глюкози клітинами одержаних первинних ліній РМЗ суттєво розрізнявся, однак у більшості ліній, що походять з тричі негативного РМЗ, він був високим. Паралелізму між інтенсивністю поглинання глюкози та продукцією лактату не відзначали. Культивування в присутності найнижчої з досліджуваних концентрацій інсуліну (20 нг/мл) не впливало на поглинання глюкози в жодній з 14 ліній. Разом з тим інсулін стимулював поглинання глюкози клітинами в концентраціях 500 нг/мл або 5000 нг/мл, за винятком трьох тричі негативних ліній. Продукція лактату клітинами цих ліній у нормалізованих величинах не змінювалася при інкубації їх з інсуліном, навіть у найвищій з досліджуваних концентрацій 5000 нг/мл. Висновки: чутливість до мітогенної дії інсуліну знижена у більшості з досліджених первинних ліній РМЗ. У високих концентраціях інсулін стимулює поглинання глюкози клітинами більшості цих ліній, хоча не впливає на показник продукції лактату.