ЗВ’ЯЗОК ПОКАЗНИКІВ ЛАКТОФЕРИНУ З МОЛЕКУЛЯРНО-БІОЛОГІЧНИМИ ОСОБЛИВОСТЯМИ ЗЛОЯКІСНИХ НОВОУТВОРЕНЬ МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ - Собченко, С.О.; Лук’янова , Н.Ю.; Базась, В.М.; Задворний, Т.В.; Клюсов, О.М.; Чехун, В.Ф. (Oncology, 2021)
Мета: проаналізувати залежність показників лактоферину (ЛФ) у сироватці крові та пухлинних клітинах хворих від статусу експресії молекулярно-біологічних маркерів у клітинах раку молочної залози (РМЗ) та показників виживаності. Об’єкт і методи: дослідження проведено на клінічному матеріалі 151 хворої на РМЗ І–ІІ стадій з використанням клінічних, морфологічних, імуногістохімічного, імуноферментного та статистичних методів. Результати: встановлено гетерогенність показників ЛФ на рівні пухлини та організму у хворих на РМЗ. Визначено існування достовірного кореляційного зв’язку між вмістом ЛФ у сироватці крові та його експресією в пухлинних клітинах з такими молекулярно-біологічними характеристиками РМЗ, як статус експресії рецепторів естрогену (РЕ) та прогестерону (РП) (r=-0,53 та r=-0,61 відповідно), а також проліферативна активність пухлинних клітин (r=0,57 та r=0,49 відповідно). Виявлено, що загальна 5-річна виживаність хворих на РМЗ є достовірно меншою у пацієнтів за наявності експресії ЛФ, відсутності експресії РЕ і РП та високого проліферативного потенціалу пухлинних клітин. Висновки: отримані дані розширюють існуючі уявлення щодо асоціації порушень метаболізму залізозв’язуючих білків у пухлинних клітинах та організмі хворих зі ступенем злоякісності РМЗ; свідчать про можливість використання показників ЛФ у сироватці крові та пухлинних клітинах для інтегральної оцінки і поглибленої характеристики пухлинного процесу в молочній залозі.