СУЧАСНІ ПІДХОДИ ДО ДІАГНОСТИКИ І ЛІКУВАННЯ ХВОРИХ НА РАК МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ - Гаращенко, О.О.; Коноваленко, В.Ф.; Коноваленко, С.В. (Oncology, 2021)
В огляді проаналізовано сучасну інформацію щодо діагностики та лікування пацієнток з первинно-операбельним раком молочної залози (РМЗ), приділено увагу розвитку персоніфікованих підходів до стратегії терапії цього розповсюдженого захворювання. У статті автори наводять результати клінічних досліджень, у яких підтверджується роль визначення експресії мікроРНК не тільки для своєчасного і повноцінного, але й для індивідуального лікування пацієнток. Виражена гетерогенність РМЗ і виділення підтипів цього захворювання, засноване на клініко-морфологічних, молекулярно-генетичних, епідеміологічних та інших підходах, а також помітні відмінності у факторах ризику дозволяють говорити, що питання щодо лікування хворих на РМЗ остаточно не вирішено. Тим не менш сучасний рівень знань про молекулярні механізми виникнення і розвитку РМЗ, його чутливості або резистентності до різних препаратів і впливів дозволяє розробляти перехід від усереднених стандартних схем терапії до призначення лікування відповідно до індивідуальних особливостей пацієнтки і біологічних характеристик пухлини. Крім того, поглиблення нашого розуміння біології РМЗ могло б бути ключем до розуміння розвитку місцевого рецидиву та віддалених метастазів після радикального лікування.