ПРОТИПУХЛИННІ КСЕНОГЕННІ ВАКЦИНИ НА ОСНОВІ АНТИГЕНІВ КУРКИ. ЧОМУ НІ? - Симчич, Т.В.; Федосова, Н.І.; Караман, О.М.; Воєйкова , І.М.; Діденко, Г.В. (Oncology, 2021)
Протипухлинні вакцини надалі привертають увагу вчених. З кожним роком публікується все більше статей, присвячених розробці вакцин проти раку. Вивчаються нові підходи для підвищення їх ефективності, включно з використанням ксеногенних аналогів антигенів. Мета: підсумувати основні результати, отримані в процесі створення ксеногенної протипухлинної вакцини на основі антигенів ембріона курки. Висновки: показано, що ЕДТА-екстракт ембріона курки містить щонайменше 2 гомологічні білки (ММР-2 та VEGF), виявляє протиракову активність на моделі карциноми легені Льюїс і раку Ерліха та активує імунні реакції, які беруть участь у протипухлинному захисті. Незважаючи на те, що досить багато аспектів ще потребують детального вивчення, екстракт ембріона курки може бути використаний для розробки ксеногенних протипухлинних вакцин.