СПІВВІДНОШЕННЯ CD-68+І CD-163+-МАКРОФАГІВ В ЕНДОМЕТРІОЇДНІЙ КАРЦИНОМІ ЕНДОМЕТРІЯ - Несіна, І.П.; Юрченко, Н.П.; Мовчан, О.М.; Глущенко , Н.М.; Бучинська, Л.Г. (Oncology, 2022)
Мета: оцінити локалізацію та вміст CD163+- та CD68+-макрофагів в ендометріоїдних карциномах ендометрію (ЕКЕ) з урахуванням клініко-патологічних характеристик прогресування пухлинного процесу. Об’єкт і методи: операційний матеріал 65 хворих на рак ендометрію І–ІІ стадії віком від 32–78 років (середній вік — 58,3±1,9 року). Методи: клінічний, морфологічний, імуногістохімічний. Результати: встановлено гетерогенність субпопуляції CD68+- і CD163+-макрофагів в ЕКЕ як в осередках пухлини, так і у стромальному мікрооточенні. Показано, що в ЕКЕ з високим вмістом CD163+-макрофагів у стромальному компоненті пухлини зростає експресія рецептора естрогенів α (71,9±5,6%) і маркера проліферації клітин Кі-67 (55,3±4,6%) порівняно з експресією цих біомолекулярних маркерів (відповідно 43,4±4,2 і 38,0±3,4%, р <0,05) у ЕКЕ з низьким вмістом цих макрофагів. Співвідношення кількості стромальних CD163+/CD68+-макрофагів у низькодиференційованих ЕКЕ і таких, що глибоко інвазують міометрій та характеризуються високою щільністю мікросудин, становило відповідно 2,6; 3,5 і 3,5, що перевищує такі показники ЕКЕ з меншим потенціалом злоякісності (G2-пухлини, інвазія пухлини <1/2 міометрію, низька щільність мікросудин) — 1,8; 1,4 і 1,7 відповідно. Висновки. Підвищення вмісту CD163+-макрофагів з одночасним зменшенням кількості CD68+-макрофагів у стромальному компоненті ЕКЕ асоціюється з такими показниками прогресування новоутворення, як низький ступінь диференціювання, глибока інвазія пухлини у міометрій, високий проліферативний і ангіогенний потенціал. Отримані результати доцільно враховувати під час визначення стратегії лікування хворих на рак ендометрію, залежно від поляризації макрофагів.