ОНКОЛОГІЯ В УКРАЇНІ: СТАН ПРОБЛЕМИ ТА ШЛЯХИ РОЗВИТКУ - Думанський , Ю.В.; Чехун , В.Ф. (Oncology, 2026)
Мета: аналіз проблеми надання онкологічної допомоги населенню України. Результати: охарактеризовано структуру та основні стратегії розвитку онкологічної служби України протягом трьох періодів (1990-, 2010- і 2020-ті роки), визначено основні причини недостатньої ефективності надання онкологічної допомоги. Боротьба зі злоякісними новоутвореннями є загальнонаціональною проблемою, вирішення якої потребує удосконалення механізмів профілактики, скринінгу, раннього виявлення пухлин, впровадження нових лікувальних технологій, надання фізичної та психологічної підтримки пацієнтам, підвищення якості їхнього життя. Продемонстровано нагальну необхідність адаптації роботи онкологічної служби в Україні до реалій сьогодення, адже на таких засадах працюють більшість розвинених країн Європи, що дозволить оптимально реалізувати мету реформування медичної галузі в інтересах суспільства з можливістю рівного доступу до високоякісної та доступної медичної допомоги.