ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ДОХІДНОГО ПІДХОДУ ДЛЯ ОЦІНЮВАННЯ ОБ’ЄКТІВ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ В БІОМЕДИЧНІЙ ГАЛУЗІ - П’ятчаніна , Т.В.; Клоченок , Л.В; Цюкало , Д.В.; Дворщенко , О.С.; Мельник-Мельников , П.Г. (Oncology, 2026)
Ефективний менеджмент інтелектуальної власності (ІВ) у вигляді патентів як нематеріального активу біомедичної наукової установи є однією з основних умов інноваційного розвитку. Об’єктивним підґрунтям та найважливішою складовою прийняття управлінських рішень стосовно стратегії комерціалізації об’єктів ІВ (ОІВ) є встановлення їх обґрунтованої оцінки та визначення ринкової вартості. Оцінювання майнових прав на ОІВ є особливо актуальним, враховуючи відсутність універсальної, стандартної методики розрахунку за умов купівлі-продажу шляхом ліцензування. Мета: розробка теоретичної моделі оцінювання майнових прав на ОІВ із застосуванням дохідного підходу в біомедичній галузі на прикладі технології виготовлення розробленої в Інституті експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р.Є. Кавецького протипухлинної аутовакцини (ПАВ); визначення ціни ліцензії передачі прав на технологію. Об’єкт і методи: для оцінювання вартості майнових прав на ОІВ використовували методичні підходи згідно з положеннями Національних стандартів № 1 та № 4. Із трьох підходів до оцінки майнових прав обрано дохідний, що враховує потенційний дохід від використання ОІВ та є основним в умовах слабо розвиненого ринку ОІВ в реаліях України. В основі підходу — перенесення визначеної сьогодні вартості ОІВ на майбутні періоди, використання методів прямої капіталізації, дисконтування грошових потоків, надлишкового прибутку, роялті, звільнення від останнього. Результати: оцінювання майнових прав на ОІВ із застосуванням дохідного підходу в біомедичній галузі на прикладі технології отримання ПАВ проведено із застосуванням теоретичної моделі розрахунку за дохідним підходом з використанням методу дисконтування грошових потоків. Проведено визначення можливого доходу від застосування винаходу, розрахунок ставки дисконту та сумарної вартості грошових потоків, а також чистого додаткового прибутку з одиниці продукції (однієї дози ПАВ) з урахуванням високого ступеня інноваційності технології виготовлення ПАВ. Для побудови ставки дисконту у 18,05% використано кумулятивну модель, яка передбачає оцінку певних чинників, що породжують ризик недоотримання запланованих доходів. Визначено ціну ліцензії на передачу ОІВ на технологію ПАВ з урахуванням частки ліцензіара у прибутку ліцензіата 50%, яка становить 13 038 350 грн. Висновок: на прикладі конкретних ОІВ (винаходів і корисних моделей), покладених в основу технології виготовлення ПАВ розробки Інституту експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р.Є. Кавецького, представлено теоретичну модель оцінювання майнових прав на ОІВ та продемонстровано актуальність застосування дохідного підходу в біомедичній галузі, що дозволило виявити значний комерційний потенціал розробки.