ФОТОПОЛІМЕРИЗАЦІЯ АКРИЛАМІДУ ДЛЯ АНАЛІТИЧНОГО ЕЛЕКТРОФОРЕЗУ - Шляховенко , В.О.; Самойленко , О.А. (Oncology, 2026)
Мета: створити малотоксичну каталітичну систему для фотополімеризації поліакриламідних гелів. Вивчити придатність запропонованої системи для електрофоретичного розділення білків крові. Об’єкт і методи: у дослідженні використовували зразки периферичної крові донорів. Виготовлення поліакриламідних гелів проводили шляхом фотополімеризації водних розчинів акриламід/N,N’-метиленбісакриламід і освітлення штучним денним світлом (у діапазоні довжин хвиль λ = 400–700 нм) з використанням етилендіамінтетраоцтової кислоти (каталізатор) та рибофлавіну (фотоініціатор). Результати: створено нову каталітичну систему для фотополімеризації поліакриламідних гелів. Показано придатність запропонованого методу для електрофоретичного розділення білків крові. Висновки: використання запропонованого методу є особливо доцільним під час вивчення молекулярної гетерогенності ферментів, що може дати додаткові дані про перебіг та прогноз онкологічних захворювань.