БІЛКИ РЕПЛІКАТИВНОГО СТРЕСУ ЯК ПОТЕНЦІЙНІ ПРОГНОСТИЧНІ МАРКЕРИ РЕЦИДИВУВАННЯ ЕНДОМЕТРІОЇДНОЇ КАРЦИНОМИ ЕНДОМЕТРІЮ У ХВОРИХ З І СТАДІЄЮ ЗАХВОРЮВАННЯ - Бучинська , Л.Г.; Юрченко , Н.П.; Несіна , І.П.; Глущенко , Н.М. (Oncology, 2026)
Мета: на основі біоінформатичного аналізу експресії маркерів, асоційованих з реплікативним стресом, оцінити їх значення у прогресуванні ендометріоїдної карциноми ендометрію (ЕКЕ). Об’єкт і методи: дослідження експресії мРНК генів ATR, ATM, CHEK1/2, FANCD2, BRCA1 проведено за допомогою вебінструмента GEPIA. Біоінформатичні бази даних STRING v.11.5 і FunCoup v.5.0 використано для прогностичного моделювання міжгенної взаємодії досліджених генів. Результати: при інтерактивному аналізі профілю експресії генів, як у ЕКЕ, так і в нормальних тканинах виявлено, що експресія CHEK1/2, FANCD2 і BRCA1 була вищою при ЕКЕ порівняно з нормальними тканинами. Проте експресія ATR і ATM була значно нижчою в ЕКЕ, ніж в альтернативній групі, що може свідчити про порушення функціонування зазначених генів. Визначено потенційно значущі біомаркери нестабільності геному, асоційовані з реплікативним стресом ATR, ATM, CHEK1/2, FANCD2 і BRCA1, що відображають такі біологічні процеси, як реплікація та репарація ДНК. Висновки: встановлені високопрогнозовані асоціації між дослідженими біомаркерами ATM, ATR, CHEK1/2, FANCD2, BRCA1 дають підставу для подальшої їх оцінки як інформативних показників, асоційованих з реплікативним стресом, у прогресуванні ЕКЕ хворих з І стадією пухлинного процесу.