ВПЛИВ СПЕРМІНУ НА ВИЖИВАНІСТЬ ТА ЕЛЕКТРОКІНЕТИЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ КЛІТИН РАКУ ПЕРЕДМІХУРОВОЇ ЗАЛОЗИ ЛЮДИНИ ЛІНІЇ LNCaP - Яніш , Ю.В.; Прилуцький, М.П.; Залєток , С.П. (Oncology, 2026)
Мета: дослідити зв’язок між виживаністю клітин раку передміхурової залози (РПЗ) людини лінії LNCaP, їх сумарним поверхневим зарядом і ζ-потенціалом за наявності у живильному середовищі надлишку сперміну (Spm) або путресцину (Put) та визначити половинну інгібувальну концентрацію IC50 для Spm. Об’єкт і методи: дослідження проводили з використанням клітин РПЗ людини лінії LNCaP. Виживаність визначали у зразках клітин, кількістю 0,1–1,5•106. Клітини обробляли Spm і Put у концентрації 0,01–10 мМ та аміногуанідином в концентрації 1,5 мМ. Для визначення ІС50 використано програму Quest Graph™ IC50 (AAT Bioquest, США). Електрокінетичний, або ζ-потенціал обчислювали за рівнянням М.Р. Смолуховського. Щільність сумарного поверхневого заряду клітин визначали згідно з рівнянням Квінке — Гельмгольца. Результати: продемонстровано протективні властивості аміногуанідину відносно інгібувальної дії Spm, якщо вміст останнього дорівнює або перевищує IC50. Показано, що Spm у концентраціях ≥1,5 мМ викликав загибель клітин РПЗ in vitro і може розглядатися як потенційний протипухлинний засіб. Висновок: головним результатом цього дослідження є встановлення чіткого інгібувального та антипроліферативного ефекту Spm у визначених концентраціях по відношенню до кількості клітин. На тлі зменшення виживаності клітин під дією Spm відбувалася зміна знаку їх поверхневого заряду з негативного на позитивний.