ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ АЛЬФА-ЛІПОЄВОЇ КИСЛОТИ ТА ІПІДАКРИНУ ГІДРОХЛОРИДУ ДЛЯ ПРОФІЛАКТИКИ ПАКЛІТАКСЕЛ-ІНДУКОВАНОЇ ПЕРИФЕРИЧНОЇ НЕЙРОПАТІЇ ЗА ДАНИМИ ОПИТУВАЛЬНИКА PATIENT NEUROTOXICITY QUESTIONNAIRE - Голотюк , С.І.; Голотюк , І.С. (Oncology, 2022)
Мета: оцінити ефективність призначення комбінації препарату альфа-ліпоєвої кислоти та інгібітора ацетилхолінестерази (іпідакрину гідрохлориду) для запобігання розвитку та покращення перебігу паклітаксел-індукованої периферичної нейропатії у пацієнток з раком молочної залози (РМЗ) за даними самоопитувальника Patient Neurotoxicity Questionnaire. Об’єкт і методи: 70 хворих на РМЗ T1–4N0–3M0–1, яким була показана поліхіміотерапія (ПХТ) за схемою АТ (паклітаксел, доксорубіцин) або ЕТ (паклітаксел, епірубіцин), рандомізовано у дві групи. Перша група (n=35) — хворі на РМЗ T1–4N0–3M0–1, які отримали 6 циклів ПХТ за схемами АТ або ЕТ у неоад’ювантному, ад’ювантному або паліативному режимі без застосування досліджуваної схеми профілактики нейропатії (альфа-ліпоєва кислота в комбінації з іпідакрину гідрохлоридом). Друга група (n = 35) — хворі на РМЗ T1–4N0–3M0–1, які отримали 6 циклів ПХТ за вказаними схемами із застосуванням досліджуваних засобів профілактики нейропатії. Пацієнтки заповнювали самоопитувальник Patient Neurotoxicity Questionnaire до початку хіміотерапії, після 3-го та 6-го циклів ПХТ. Результати: внаслідок застосування ПХТ у хворих виникала сенсорна та моторна периферична нейропатія верхніх та/або нижніх кінцівок, яка прогресувала з підвищенням кумулятивної дози. Сенсорна периферична нейропатія вищих ступенів тяжкості впливала на звичайну повсякденну діяльність пацієнток. У першу чергу у хворих із паклітаксел-індукованою периферичною нейропатією виникали проблеми з тими видами повсякденної діяльності, які потребують залучення дрібної моторики. Під час порівняння результатів самоопитування пацієнток досліджуваних груп встановлено статистично достовірне покращення у відповідях жінок з ІІ групи (застосування досліджуваної схеми профілактики паклітаксел-індукованої периферичної нейропатії) порівняно з І групою стосовно симптомів сенсорної периферичної нейропатії, як після 3, так і 6 циклів ПХТ із паклітакселом — на 18,95% (p<0,05) та 31,42% (p<0,01) відповідно. Натомість, не спостерігали статистично достовірного покращення симптомів моторної периферичної нейропатії у хворих ІІ групи, як після 3, так і 6 циклів ПХТ. Висновки: застосування препарату альфа-ліпоєвої кислоти в поєднанні з інгібітором ацетилхолінестерази (іпідакрину гідрохлорид) покращує перебіг паклітаксел-індукованої сенсорної периферичної нейропатії.