ЦИТОМОРФОЛОГІЧНА ДІАГНОСТИКА ПУХЛИН ЛЮДИНИ Л.С. Болгова: Київ: Книга-плюс, 2021, 408 с. - Іркін , І.В. (Oncology, 2026)
Сучасне видання «Цитоморфологічна діагностика пухлин людини» (далі — Посібник) є першою такого роду книгою в Україні, написаною державною мовою. У посібнику зазначено, що цитологічний метод (поряд з гістологічним) є надійним морфологічним способом верифікації патологічних процесів, які в своїй основі мають морфологічну субстанцію. Цитологічний метод дозволяє діагностувати онкологічні захворювання не лише в сформованій пухлині, але і на стадії передраку (помірної і тяжкої дисплазії), що дозволяє використовувати цей метод для скринінгу злоякісних новоутворень. Відомий європейський цитопатолог P.L. Cardozo (1976) стверджував, що «Cytology as the safest method» ґрунтується на оцінці множинних ознак клітин, таких як розміри, форма, тинкторіальні ознаки цитоплазми, ядра і ядерця та ступінь їх вираженості при тих чи інших пухлинах. У країнах Європи та США дані цитологічної і гістологічної діагностики використовують поєднано для визначення більш точного морфологічного діагнозу.