ПРОМЕНЕВА ДІАГНОСТИКА ОНКОЛОГІЧНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ В СУЧАСНИХ УМОВАХ - Дьоміна, Е.А. (Oncology, 2023)
Проведено аналіз стану променевої діагностики злоякісних новоутворень в сучасних умовах порівняно з іншими країнами. Розглянуто та коротко охарактеризовано сучасні методи променевої діагностики онкологічних захворювань, визначено причини недостатньої ефективності їх раннього виявлення. Відмічено, що підвищення частоти медичних радіологічних процедур відбувається, головним чином, за рахунок широкого використання комп’ютерної томографії. Акцентовано увагу на канцерогенних ризиках малих доз медичного опромінення із залученням сучасних високоінформативних методів променевої діагностики. Розглянуто принцип ALARA (As Low As Reasonable Achievable). Обгрунтовано необхідність удосконалення системи радіаційного захисту в медицині.