В-КЛІТИННІ НОВОУТВОРЕННЯ ЛІМФОЇДНОЇ ТКАНИНИ У П’ЯТОМУ ПЕРЕГЛЯДІ КЛАСИФІКАЦІЇ ВООЗ ГЕМАТОЛІМФОЇДНИХ ПУХЛИН (2022 р.) 1. Загальні принципи класифікації. Новоутворення з В-клітин-попередників - Фільченков, О.О.; Завелевич, М.П.; Абраменко, І.В. (Oncology, 2023)
Новоутворення лімфоїдної та кровотворної тканин є однією з поширених груп злоякісних пухлин. Різні типи пухлин, що виникають з клітин лімфоїдної тканини, становлять досить гетерогенну групу. Тому розробка загальновизнаної системи класифікації злоякісних новоутворень цієї групи стала нагальною необхідністю, а її впровадження в клінічну практику принесло величезну користь. Нове й більш глибоке розуміння патогенезу новоутворень лімфоїдної тканини вимагає постійного перегляду їх класифікації. У 2022 р. фахівцями Всесвітньої організації охорони здоров’я було підготовлене чергове 5-е видання класифікації гематолімфоїдних пухлин, яке стало переглядом попереднього видання 2017 р. В огляді, який складається із двох частин, викладено основні положення оновленої класифікації щодо В-клітинних новоутворень лімфоїдної тканини. Головну увагу зосереджено на основних змінах у порівнянні з попереднім виданням класифікації. У першій частині огляду розглянуто такі основні категорії як пухлиноподібні ураження з переважанням B-клітин та пухлини з В-клітин попередників. Обговорюються лабораторні критерії, які є важливими для встановлення остаточного діагнозу при окремих нозологічних формах цих пухлин. Пухлини зі зрілих В-клітин, плазмоклітинні пухлини та інші захворювання, при яких спостерігається парапротеінемія, будуть розглянуті у наступному випуску.