ПЕРСПЕКТИВИ ВИКОРИСТАННЯ РАДІОПРОТЕКТОРІВ ДЛЯ ПОДОЛАННЯ МІТОХОНДРІАЛЬНОЇ ДИСФУНКЦІЇ ЗДОРОВИХ КЛІТИН ІЗ ОТОЧЕННЯ ОПРОМІНЕНОЇ ПУХЛИНИ - Дьоміна, Е.А. (Oncology, 2023)
Радіаційно-індуковані зміни нормальних клітин, у тому числі їх мітохондрій, із оточення пухлини можуть зумовити розвиток віддалених ускладнень, що негативно впливають на ефективність променевої терапії. Це обумовлює пошук радіопротекторів, здатних долати мембранний бар’єр мітохондрій та пригнічувати їх набуту дисфункцію для вибіркового захисту здорових тканин. Надійними та ефективними засобами захисту визнано вживання радіомітігаторів аміфостину та мелатоніну, дія яких характеризується низькою токсичністю, здатністю долати набуту мітохондріальну дисфункцію та безперешкодним проникненням у мітохондрії клітин різних типів. Обґрунтовано та рекомендовано призначення зазначених препаратів для супроводу променевої терапії онкологічних хворих.