КЛІНІКО-МОРФОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ДІАГНОСТИКИ КІСТКОВИХ МЕТАСТАЗІВ У ХВОРИХ НА РАК ПЕРЕДМІХУРОВОЇ ЗАЛОЗИ - Тимошенко, А.; Мед, В.; Войленко, О.; Вітрук, Ю.; Стаховський, О.; Кононенко, О.; Пікуль, М.; Гречко, Б.; Кротевич, М.; Стаховський, Е. (Oncology, 2023)
Мета: оцінити роль основних клініко-лабораторних, рентгенологічних та морфологічних методів прогнозування та діагностики кісткових метастазів (КМ) у хворих на рак передміхурової залози (РПЗ). Об’єкт і методи: в ретроспективне нерандомізоване дослідження включено 521 пацієнта із локалізованим РПЗ, яким було проведено радикальну простатектомію (РПЕ) та здійснено спостереження до моменту роз витку КМ. Основна група включала 411 (78,8%) хворих з Grade group (GrG) 2–5, контрольна — 110 (21,2%) пацієнтів з GrG 1, у яких не спостерігали розвитку КМ. Всім хворим проводили стандартні фізикальні, клініко-лабораторні, рентгенологічні обстеження, морфологічні дослідження. Кожні 3 міс. післяопераційно визначали рівні загального простатспецифічного антигену (ПСА), кальцію, лужної фосфатази (ЛФ) у сироватці крові. Результати: в групах пацієнтів без КМ рівні загального ПСА становили при GrG 2,3 — 10,6, при GrG 4,5 — 21,6 нг/мл; з розвитком КМ — 19,8 та 25,7 нг/мл відповідно. Серед 411 пацієнтів з РПЗ GrG 2–5, периневральна інвазія (ПНІ) виявлена у післяопераціному матеріалі 197 хворих, у 25 (12,4%) з яких розвинулись КМ. За відсутності ПНІ КМ були виявлені за час спостереження у 5,9% пацієнтів. У пацієнтів із розвитком КМ рівень активності ЛФ в сироватці крові майже вдвічі перевищує такий у пацієнтів без метастазів незалежно від ініціальних показників ПСА. Рівні ЛФ, кальцію та гемоглобіну є чутливими лабораторними маркерами розвитку КМ у пацієнтів з радіо логічно-підтвердженими КМ в порівнянні з пацієнтами без наявних КМ. Медіана часу до розвитку КМ склала 26 міс. у пацієнтів з GG 2,3 та 16 міс. у пацієнтів GG 4,5. Висновок: оцінка наявності ПНІ у післяопераціному гістологічному матеріалі, динаміки рівня загального ПСА, рівнів ЛФ, кальцію, гемоглобіну можуть бути використані для ефективного прогнозування розвитку КМ РПЗ.