СТРУКТУРНА ОРГАНІЗАЦІЯ КОЛАГЕНВМІСНОЇ СПОЛУЧНОЇ ТКАНИНИ ЯК ПРЕДИКТОР МЕТАСТАТИЧНОЇ ПРОГРЕСІЇ РАКУ ПЕРЕДМІХУРОВОЇ ЗАЛОЗИ - Налєскіна, Л.А.; Лук’янова, Н.Ю.; Задворний, Т.В.; Кунська, Л.М.; Мушій, О.М.; Чехун, В.Ф. (Oncology, 2023)
Мета: визначити на світлооптичному рівні роль фібрилярної організації колагенвмісного сполучнотканинного компоненту у метастатичній прог ресії раку передміхурової залози (РПЗ). Об’єкт і методи: морфологічне дослідження базується на аналізі гістологічного матеріалу первинних пухлинних осередків 55 хворих на РПЗ без пухлинної прогресії у після операційному періоді та метастазами у кістки. Ступінь злоякісності новоутворень становив 6–9 балів за шкалою Глісона. Особливості архі тектоніки колагенвмісної сполучної тканини у пухлинах визначали на підставі результатів забарвлення гістологічних препаратів за методом ВанГізона. Результати: встановлено, що у пухлинах хворих на РПЗ відбувається ремоделювання колагенвмісного стромального компоненту, розташованого як навколо залозистих структур (збільшення відсотку розтягнутих та вирівняних колагенових волокон у порівнянні з вигну тими), так і власне у самій стромі. Проявом чого є: збільшення загальної маси волокнистих структур, зростання ширини колагенових фібрил, їх компактизація щодо щільності розташування, виражені ознаки десмоплазії, вирівнювання та подовження. Зазначені особливості узгоджуються із ступенем злоякісності новоутворень за шкалою Глісона і асоціюються із перебігом пухлинного процесу у післяопераційний період, а саме — з виникненням метастазів. Висновки: десмопластично змінений колагенвмісний сполучнотканинний компонент РПЗ створює сприятливі умови для безперешкодної міграції та реалізації інвазивного потенціалу пухлинних клітин, зокрема для тих, які експресують білки ремоделювання кісткової тканини.