ЗНАЧЕННЯ ЕКСПРЕСІЇ K-RAS ТА ДНК-СТАТУСУ У ПРОГРЕСІЇ ЕНДОМЕТРІОЇДНОЇ КАРЦИНОМИ ЕНДОМЕТРІЮ У ХВОРИХ НА РАННІЙ СТАДІЇ РОЗВИТКУ ПУХЛИННОГО ПРОЦЕСУ - Юрченко, Н.П.; Глущенко, Н.М.; Скачкова, О.В.; Марченко, І.О.; Бучинська, Л.Г. (Oncology, 2023)
Мета: оцінка плоїдності ДНК та експресії онкобілка KRAS у карциномах ендометрію для визначення метастатичного потенціалу у хворих з початковою стадією злоякісного процесу. Об’єкт і методи: дослідження проведено на зразках післяопераційного матеріалу 54 хворих на ендометріоїдну карциному ендометрію (ЕКЕ) І стадії за FIGO (медіана віку: 60,4 року; діапазон: від 38 до 72 років). Методи дослідження: клінічний, морфологічний, імуногістохімічний, цитофлуорометричний, статистичний. Результати: ретроспективним аналізом історій хвороб жінок з І стадією ЕКЕ виявлено осіб, у яких упродовж 1,8–36,6 міс. виникли метастази у регіонарних лімфатичних вузлах. На основі цього сформовано дві групи дослідження: І — хворі на ЕКЕ без метастазів (n= 34), ІІ — хворі з метастазами (n = 20). В результаті оцінки клініко патологічних особливостей ЕКЕ встановлено, що у хворих І групи переважали (79,4%) G1G2пухлини і у 70,6% випадків визначалась не глибока інвазія у міометрій. ЕКЕ ІІ групи у 55,0% були низького ступеня диференціювання з глибокою інвазією міометрію, що корелювало з високою експресією онкобілка КRAS та індексом проліферації. У 20,0% ЕКЕ ІІ групи спостерігалась анеуплоїдія з іДНК ≥2,0. У таких пухлинах визначено вірогідно більшу експресію KRAS порівняно з таким показником у диплоїдних карциномах цієї групи. Крім того, термін виникнення метастазів у хворих з анеуплоїдією був вірогідно меншим, ніж у хворих цієї групи з диплоїдними пухлинами. Висновки: встановлено, що експресія онкобілка КRAS та плоїдність ДНК в ЕКЕ асоціюються з клінічним перебігом пухлинного процесу хворих з І стадією, що відкриває можливість верифікувати пацієнтів з високим ризиком виникнення метастатазів .