РОЛЬ LACTOBACILLUS RHAMNOSUS GG У МОДИФІКАЦІЇ ПРОЛІФЕРАЦІЇ ТА АПОПТИЧНОЇ ПРОГРАМИ КЛІТИН РАКУ МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ ЛЮДИНИ - Чехун, В.Ф.; Лихова, О.О.; Бездєнєжних, Н.О.; Кукурудза, Д.В.; Лупан, В.Г. (Oncology, 2023)
Мета: дослідити in vitro вплив представника мікробіоти людини виду Lactobacillus rhamnosus на життєздатність, проліферативну активність і рівень апоптозу в клітинах раку молочної залози (РМЗ) різного ступеня злоякісності. Об’єкт і методи: в якості об’єктів дослідження використовували клітини РМЗ людини ліній MCF7, T47D і MDAMB231, а також живі та пастеризовані клітини бактерій виду Lactobacillus rhamnosus, або їх секретовані метаболіти. Експресію білків асоційованих з регуляцією проліферації і апоптозу в клітинах РМЗ оцінювали методом імуноцитохімічного аналізу. Результати: безпосередня взаємодія живих клітин Lactobacillus rhamnosus і РМЗ призводить до найбільш значного впливу на життєздатність і проліферацію злоякісних клітин, в порівнян ні з дією їх секретованих метаболітів (безконтактне кокультивування в системі Insert) або пастеризованих мікроорганізмів. Інкубація клітин РМЗ люмінального типу з Lactobacillus rhamnosus супроводжувалась при гніченням експресії маркера проліферації Кі67. Сумісне культивування клітин T47D та Lactobacillus rhamnosus призводило до підвищення експресії як проапоптичних білків Вах і р21WAF1, так і антиапоптичного білка Bcl2. В клітинах MCF7 лактобактерії спричиняли підвищення експресії р53 і р21WAF1, але не впливали на експресію Bcl2. В клітинах MDAMB231, які характеризуються найвищим ступенем злоякісності, Lactobacillus rhamnosus викликали лише збільшення експресії анти апоптичного маркера Bcl2. Висновки: в клітинах РМЗ людини різного ступеня злоякісності після їх культивування з Lactobacillus rhamnosus було виявлено різновекторні механізми модифікації системи життєдіяльності злоякісних клітин шляхом зміни їх проліферативної актив ності та ініціації їх апоптотичної програми.