МЕДИЧНІ ТА РАДІОБІОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ПРОМЕНЕВИХ УСКЛАДНЕНЬ У ХВОРИХ ОНКОГІНЕКОЛОГІЧНОГО ПРОФІЛЮ - Дьоміна, Е.А.; Думанський, Ю.В. (Oncology, 2023)
Мета:аналіз даних літератури щодо причин виникнення та особливостей віддалених ускладнень променевої терапії онкогінекологічних хворих; дослідження частоти та спектру спонтанних аберацій хромосом у лімфоцитах периферичної крові хворих онкогінекологічного профілю (рак тіла та шийки матки) до початку променевої терапії. Об’єкт і методи: тест система лімфоцитів периферичної крові з метафазним аналізом аберацій хромосом 32 первинних онкогінекологічних хворих (група дослідження) та 30 умовно здорових донорів (група порівняння). Обстеження хворих виконане до початку променевої терапії. Результати: на основі аналізу даних літератури окреслено шлях до персоніфікованого підходу щодо планування променевої терапії хворим онкогінекологічного профілю, лікування яких ускладнюється за рахунок променевих уражень з боку органів і тканин малого тазу. Детально розглянуто клінічні та радіобіологічні аспекти формування променевих ускладнень, обґрунтовано пошук генетичних показників для виявлення хворих з високим ризиком роз витку променевих ускладнень. Результати цитогенетичних обстежень хворих на рак ендометрію та рак шийки матки близькі та свідчать про підвищення частоти спонтанних аберацій хромосом у 6 разів порівняно з популяційним показником. У спектрі хромосомних перебудов реєструються складні зміни, що нехарактерні для спонтанного рівня аберацій у здорових донорів, а також підвищений рівень аберацій хроматидного типу. Висновки: підвищений рівень спонтанних аберацій хромосом у Тлімфоцитах онкогінекологічних хворих та переважання у спектрі зареєстрованих хромосомних перебудов аберацій хроматидного типу свідчать про те, що до початку променевої терапії у здорових клітинах формується генетична нестабільність, яка прогнозує ризик віддалених променевих ускладнень, у тому числі виникнення вторинних пухлин радіаційного ґенезу. Обстеження хворих з використанням цитогенетичного тесту забезпечить найбільш обґрунтоване заключення про індивідуальну радіочутливість пацієнтів до початку променевої терапії та сприятиме підвищенню її ефективності, а також поліпшенню якості життя.