ВПЛИВ ДИСФУНКЦІОНАЛЬНОЇ ЖИРОВОЇ ТКАНИНИ НА МІКРООТОЧЕННЯ ТА ПЕРЕБІГ ЗЛОЯКІСНИХ НОВОУТВОРЕНЬ - Бубновська, Л.М.; Гончаренко, А.І.; Ганусевич, І.І. (Oncology, 2023)
Авторами розглянуто, проаналізовано та підсумовано дані наукової літератури щодо проблеми впливу дисфункціональної жирової тканини на морфофункціональний стан мікрооточення та перебіг деяких видів раку за наявності зайвої ваги у пацієнтів. Зокрема, наведено епідеміологічні дані стосовно зв’язку між ожирінням та виживаністю хворих на рак, окреслено явище т.з. “парадоксу ожиріння” та визначено основні характеристики гіпертрофованої жирової тканини. Розглянуто роль внутрішньопухлинної гіпоксії, пухлино-асоційованих адипоцитів, пухлино-інфільтруючих лімфоцитів, хоумінг-білка CXCR4 у формуванні агресивного фенотипу злоякісного новоутворення за умов ожиріння.