ВИКОРИСТАННЯ МАГНІТНО- РЕЗОНАНСНОЇ ТОМОГРАФІЇ В ДОСЛІДЖЕННІ ЦЕНТРАЛЬНОЇ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ ПЛОДУ У ЖІНОК, ЯКІ ЗАВАГІТНІЛИ ЗАВДЯКИ ЗАСТОСУВАННЮ ДОПОМІЖНИХ РЕПРОДУКТИВНИХ ТЕХНОЛОГІЙ, ПІСЛЯ ОРГАНО- ЗБЕРІГАЮЧОГО ЛІКУВАННЯ З ПРИВОДУ ПЕРЕДРАКУ І ПОЧАТКОВИХ СТАДІЙ - Єгоров, О. О. (Oncology, 2025)
Мета: вивчення стану центральної нервової системи (ЦНС) плоду у жінок після органозберігаючого лікування передраку і початкових стадій раку ендометрія, які завагітніли в результаті використання допоміжних репродуктивних технологій. Об’єкт і методи: основну групу склали 40 жінок, яким від 2 до 5 років тому було проведено органозберігаюче лікування з приводу передраку і початкових стадій раку ендометрія Tis і T1aN0M0G1; T1aN0M0G2, які завагітніли в результаті використання допоміжних репродуктивних технологій. До групи порівняння увійшли 40 жінок із фізіологічним перебігом вагітності і неускладненим анамнезом, у яких спонтанно настала вагітність. Магнітно-резонансно-томографічне (МРТ) дослідження ЦНС плоду при терміні гестації 35– 40 тиж. проводили на томографі “Philips”. Результати: у жінок із групи порівняння визначалися всі структурні утворення ЦНС плоду, серединні структури не зміщені, осередкових змін речовини мозку в різних режимах досліджень не визначали. Враховуючи, що в основній групі після екстракорпорального запліднення була виявлена значно вища частота багатопліддя (27,5%), ніж у групі порівняння (17,5%), була проведена оцінка стану ЦНС плоду в досліджуваних групах пацієнток при одноплідних і багатоплідних вагітностях. У 5,0% вагітних основної групи при одноплідних вагітностях були виявлені функціональні гіпоксичні ураження ЦНС плоду — зовнішня і внутрішня гідроцефалія, яка є результатом порушення продукції та резорбції ліквору у плоду, що виникають у відповідь на гіпоксію. У вагітних групи порівняння при одноплідних вагітностях функціональні гіпоксичні ураження ЦНС плоду спостерігали в 2,5% випадків. При багатоплідній вагітності у жінок основної групи після екстракорпорального запліднення ішемічні гіпоксичні ураження ЦНС плоду спостерігались у 10,0% випадків, геморагічні гіпоксичні ураження ЦНС плоду — у 12,5% випадків, поєднані гіпоксичні ураження ЦНС плоду — у 7,5% випадків. Серед вагітних групи порівняння при багатоплідній вагітності ішемічні, геморагічні та поєднані гіпоксичні ураження ЦНС плоду були відсутні. Висновки: за даними МРТ дослідження ЦНС плоду при одноплідних вагітностях в результаті використання допоміжних репродуктивних технологій у жінок після органозберігаючого лікування передраку і початкових стадій раку ендометрія не було встановлено істотних відмінностей з ЦНС плоду вагітних з фізіологічним перебігом вагітності і неускладненим анамнезом, у яких спонтанно настала вагітність. Тоді як були виявлені гіпоксичні ураження ЦНС плоду при багатоплідній вагітності в результаті використання допоміжних репродуктивних технологій у жінок після органозберігаючого лікування передраку і початкових стадій раку ендометрія.