ВПЛИВ МОРФОЛОГІЧНИХ ТА ІМУНОГІСТОХІМІЧНИХ ПРОГНОСТИЧНИХ ЧИННИКІВ НА РЕЗУЛЬТАТ ЛІКУВАННЯ ХВОРИХ НА САРКОМУ МАТКИ І–ІІ СТАДІЇ - Давидюк, С.С.; Свінціцький, В.С.; Шулепа, Я.О.; Семенів, І.П.; Дрінь, І.Т.; Грицик, Ю.А (Oncology, 2025)
Мета: підвищити ефективність лікування пацієнток із саркомою матки І–ІІ стадії шляхом індивідуалізації ад’ювантної терапії, враховуючи морфологічні та імуногістохімічні характеристики пухлин. Об’єкт і методи: проведений ретроспективний аналіз медичної документації, морфологічних препаратів і результатів імуногістохімічного дослідження 107 пацієнток із саркомою матки І–ІІ стадії. Вивчали клінічні дані (вік, стадія, форма лікування), морфологічні параметри (тип пухлини, ядерна атипія, наявність некрозів, лімфоваскулярна інвазія, кількість мітозів) та імуногістохімічні (ІГХ) маркери (Ki-67, ER, PR). Оцінювали загальну і безрецидивну виживаність. Результати: отримані результати демонструють ключову роль морфологічних та ІГХ факторів у прогнозуванні перебігу саркоми матки. На основі отриманих результатів було розроблено алгоритм індивідуалізації ад’ювантної терапії для хворих на саркому матки І–ІІ стадії, який базується на комплексній оцінці ступеня диференціації, показників мітотичної активності, ядерної атипії, наявності полів некрозу, лімфоваскулярної інвазії та ІГХ-профілю (ER, PR, Ki-67). При наявності ≥ 2 негативних факторів прогнозу, рекомендовано застосовувати ад’ювантну терапію. Висновки: Індивідуалізація ад’ювантного лікування дозволяє підвищити ефективність терапії пацієнток із саркомою матки.