ЗВ’ЯЗОК ЕКСПРЕСІЇ МАРКЕРІВ РЕМОДЕЛЮВАННЯ КІСТКОВОЇ ТКАНИНИ ІЗ МАРКЕРАМИ МОЛЕКУЛЯРНОГО ПРОФІЛЮ НОВОУТВОРЕНЬ МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ, ЩО ЗАДІЯНІ У МЕХАНІЗМАХ ІНІЦІАЦІЇ ТА РЕАЛІЗАЦІЇ МЕТАСТАТИЧНОГО ПРОЦЕСУ В КІСТКИ - Налєскіна, Л.А.; Лук’янова, Н.Ю.; Кунська, Л.М.; Чехун, В.Ф. (Oncology, 2023)
Аналіз даних літератури засвідчив, що експресія білків ремоделювання кісткової тканини (остеопонтин, остеонектин, BMP-7) і їх вплив на метастазування, зокрема у кісткову тканину, здійснюються завдяки безпосередній або опосередкованій участі маркерів молекулярного профілю, а саме рецепторів стероїдних гормонів (естрогенів, прогестерону), Кі-67, молекул адгезії Е-кадгерину, N-кадгерину та CD-44. При виникненні злоякісного новоутворення відсутність або експресія кожного з цих маркерів молекулярного профілю віддзеркалює спрямованість пухлинного процесу, а отже його злоякісність, і тим самим визначає ступінь причетності до метастатичного розповсюдження пухлинних клітин у кістки. Тому, найбільш об’єктивне вирішення питання щодо визначення прогнозу захворювання та обґрунтованого лікування хворих на РМЗ може бути прийняте лише при комплексному застосуванні як сучасних біомаркерів ремоделювання кісткової тканини, так і панелі маркерів молекулярного профілю новоутворень.