В-КЛІТИННІ НОВОУТВОРЕННЯ ЛІМФОЇДНОЇ ТКАНИНИ У П’ЯТОМУ ПЕРЕГЛЯДІ КЛАСИФІКАЦІЇ ВООЗ ГЕМАТОЛІМФОЇДНИХ ПУХЛИН (2022 р.) 2. Пухлини зі зрілих В-клітин, плазмоклітинні пухлини та парапротеінемії - Фільченков, О.О.; Завелевич, М.П.; Абраменко, І.В.; Шлапацька, Л.М. (Oncology, 2025)
Нове й більш глибоке розуміння патогенезу новоутворень лімфоїдної та кровотворної тканин вимагає постійного перегляду їх класифікації. У 2022 р. фахівцями ВООЗ було підготовлене чергове 5-е видання такої класифікації. У попередньому повідомленні (Онкологія 2023; 25 (2): 89–103) були обговорені ключові етапи створення сучасної класифікації ВООЗ новоутворень лімфоїдної та кровотворної тканин, основні принципи побудови переглянутої (2022 р.) класифікації гематолімфоїдних пухлин, а також детально розглянуто розділи “пухлиноподібні ураження з переважанням B-клітин” та “пухлини з В-клітин-попередників”. Метою даного повідомлення є перелік та пояснення основних змін у 5-й редакції класифікації ВООЗ гематолімфоїдних пухлин, які стосуються пухлин зі зрілих В-клітин, плазмоклітинних пухлин та парапротеїнемій. Головну увагу зосереджено на практичних аспектах використання нової класифікації ВООЗ для верифікації злоякісних лімфоїдних новоутворень В-клітинного походження з урахуванням визначальних молекулярно-біологічних ознак окремих нозологічних форм та їх підтипів. Внесені до класифікації зміни є ключем для вибору стратегії терапії онкогематологічних хворих та покращення результатів їх лікування.