АЛГОРИТМ ПЕРЕДОПЕРАЦІЙНОГО ОБСТЕЖЕННЯ ТА МЕТОДИКА ХІРУРГІЧНОГО ЛІКУВАННЯ ПАЦІЄНТІВ З ЛОКАЛІЗОВАНИМ РАКОМ НИРКИ - Думанський, Ю.В.; Молчанов, Р.М.; Мальцев, А.В.; Решетняк, С.О. (Oncology, 2025)
Мета: підвищити ефективність хірургічного лікування пацієнтів з локалізованим раком нирки шляхом вдосконалення оцінки розташування новоутворення на передопераційному етапі, ретельного вивчення судинної анатомії нирки та її співвідношення з пухлиною, виконання більш ефективної та функціонально щадної органозберігаючої операції. Результати: на підставі мультифакторного порівняльного аналізу досліджуваних критеріїв, що впливали на ефективність лікування пацієнтів з локалізованим нирково-клітинним раком (НКР) (Т1-2вN0M0), нами розроблено алгоритм передопераційного обстеження та методику хірургічного лікування пухлинних уражень нирки, яка забезпечує: чітке розуміння судинної анатомії нирки, враховуючи можливу варіабельність ангіоархітектоніки органа; раціональний хірургічний доступ; безпосередню близькість до зони хірургічного інтересу; відсутність необхідності латеромедіальної мобілізації відділів товстої кишки, що неможливе за трансабдомінального доступу; відсутність інтраопераційної ішемії нирки; мінімальну вірогідність позитивних хірургічних меж; надійний гемостаз; відсутність ймовірності виникнення післяопераційних троакарних кіл; задовільний післяопераційний косметичний ефект.