ДОВГОСТРОКОВІ КРИТЕРІЇ ЕФЕКТИВНОСТІ МУЛЬТИМОДАЛЬНОГО ЛІКУВАННЯ ПАЦІЄНТІВ З НЕДРІБНОКЛІТІННИМ РАКОМ ЛЕГЕНІ CТАДІЇ ІІІА(N2) - Захаричев, В.Д.; Борисюк, Б.О.; Гордійчук, П.І. (Oncology, 2025)
Недрібноклітинний рак легені (НДКРЛ) стадії III(N2) є гетерогенним захворюванням із суперечливими варіантами лікування та поганим прогнозом. Оптимальна стратегія лікування пацієнтів з НДКРЛ стадії IIIA(N2) залишається спірною, однозначного лікування не вста- новлено. Мета: проаналізувати показники 5-річного загального та безрецидивного виживання пацієнтів з НДКРЛ стадії IIIA(N2) після застосування різних режимів мультимодального лікування. Об’єкт і методи: проведені порівняльні дослідження ефективності різних режимів неоад’ювантного та ад’ювантного лікування з використанням променевої терапії (ПТ) та хіміотерапії (ХТ) у разі виконання хірургічного втручання при НДКРЛ стадії ІІІА(N2). Дослідження виконувались у відділенні пухлин легенів та середостіння Національного інституту раку. Ефект неоад’ювантної хіміопроменевої терапії (НХПТ) досліджували у 43 пацієнтів; неоад’ювантної ХТ (НХТ) — у 200; НХТ з подальшим хірургічним втручанням і ПТ в ад’ювантному режимі — у 63 пацієнтів. У всіх групах НХТ включала 4 цикли ХТ платиновмісними препаратами за схемами цисплатин + доцетаксел або карбоплатин + паклітаксел. ПТ виконували щоденними сеансами одноразовою дозою 2 Гр, СОД до 50 Гр з подальшою радикальною операцією. Показники виживаності хво- рих аналізували за методом Каплана-Мейєра (log-rank test). Результати: з періоду 12 міс. до кінця дослідження найвищі показники виживання без рецидивів були зареєстровані в групі “НХПТ”. Пацієнти з явищем повної та високого ступеня морфологічної відповіді пухлини мали значно довший період виживання ніж інші пацієнти їх групи. Найбільша кількість пацієнтів з повною морфологічною відповіддю (ПМВ) пухлини була виявлена в групі “НХПT”. Виконання НХПТ зменшило кількість пневмонектомій на користь органозберігаючих резекцій. Загальна п’ятирічна виживаність після проведення НХПT становила 30,1 ± 5,7%, НХТ — 12,3 ± 3,5%, НХТ з ад’ювантною ПТ — 6,3 ± 2,2%. Висновки: за показниками довгостроко- вого виживання пацієнтів з НДКРЛ стадії IIIA(N2) продемонстрована перевага неоадьювантної хіміопроменевої терапії перед іншими методами неоад’ювантного та ад’ювантного лікування. 5-річна виживаність без рецидивів відзначалася лише у групі “НХПT” і становила 21,5 ± 6,4%.