РОЛЬ СТРЕСОРНИХ ФАКТОРІВ У МОДУЛЯЦІЇ ЕКСПРЕСІЇ ТА ФУНКЦІОНАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ МАТРИКСНИХ МЕТАЛОПРОТЕЇНАЗ - Задворний, Т.В.; Бурда, Т.С.; Мушій, О.М.; Базась, В.М.; Павлова, А.О.; Шепеленко, І.В.; Лук’янова, Н.Ю. (Oncology, 2025)
Матриксні металопротеїнази (matrix metalloproteinases, MMPs) відіграють ключову роль у ремоделюванні позаклітинного матриксу (extracellular matrix, ECM) та регуляції міжклітинних взаємодій. MMPs сприяють прогресії пухлин різного гістогенезу, впливаючи на деградацію ECM, ангіогенез, інвазію та метастазування пухлинних клітин. Сучасні дослідження свідчать, що стресорні фактори можуть модулювати експресію та активність MMPs. Катехоламіни та глюкокортикоїди, що вивільняються внаслідок активації гіпоталамо-гіпофізарно-наднирникової осі та симпатичної нервової системи, здатні стимулювати експресію низки MMPs, водночас підвищуючи рівні тканинних інгібіторів металопротеїназ (tissue inhibitor of metalloproteinases, TIMPs) або, навпаки, опосередковано активувати MMPs. Дисбаланс між активністю MMPs і рівнями TIMPs створює умови для інвазивного росту новоутворень та метастазування. Незважаючи на масив накопичених даних, механізми впливу стресу на регуляцію MMPs залишаються недостатньо з’ясованими та потребують подальших досліджень. Поглиблене вивчення цих процесів має потенціал для розробки нових прогностичних та терапевтичних підходів в онкології.