БІОІНФОРМАТИЧНИЙ АНАЛІЗ МОЛЕКУЛЯРНИХ ОСОБЛИВОСТЕЙ РАКУ ЕНДОМЕТРІЮ ТА МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ, АСОЦІЙОВАНИХ З ESR1 - Бучинська, Л.Г.; Глущенко, Н.М.; Юрченко , Н.П. (Oncology, 2025)
Мета: оцінити патерн експресії генів, асоційованих з ESR1 у прогресії раку ендометрію і молочної залози. Об’єкт і методи: білок-білкові взаємодії, асоційовані з ESR1 у раку ендометрію (РЕ) та молочної залози (РМЗ) оцінено на основі бази даних STRING v. 12.0. З використанням інтерактивних баз даних GEPIA2 та UALCAN досліджено експресію генів, які асоційовані з ESR1 у РЕ і РМЗ на рівні мРНК та білка, відповідно. Результати: визначено гени (score > 0,9), що асоційовані з ESR1, як у пухлинних клітинах РЕ, так і РМЗ (SRC, CCND1, TP53, PGR, FN1, HIF1A, AKT1). Встановлено, що низькі значення експресії мРНК CCND1, PGR та високі SRC, FN1 у РЕ і РМЗ асоціюються із несприятливим прогнозом перебігу цих онкопатологій. Показано, що нижча 5-річна виживаність для хворих на РЕ спостерігається при більш низькій експресії TP53, тоді як для хворих на РМЗ при більш високій експресії такого показника. Висновки: на основі прогностичного моделювання визначені взаємодії досліджених генів, асоційованих з ESR1. Оцінено їх експресію на рівнях білків і мРНК в РЕ і РМЗ, що пов’язана з прогресуванням цих форм раку. Такий біоінформатичний аналіз є теоретичним підгрунтям для подальшої валідації панелі потенційних біомаркерів як інформативних прогностичних показників, що асоційовані з особливостями онкогенезу тканин ендометрію і молочної залози.