ЕФЕКТИВНІСТЬ КОМБІНОВАНОГО ЗАСТОСУВАННЯ ЗАСОБІВ ІМУНО- ТА ХІМІОТЕРАПІЇ ПРИ РІЗНИХ ЗА МЕТАСТАТИЧНИМ ПОТЕНЦІАЛОМ ПУХЛИНАХ - Воєйкова, І.М.; Черемшенко, Н.Л.; Караман, О.М.; Чумак, А.В.; Симчич, Т.В.; Федосова, Н.І. (Oncology, 2025)
Мета: оцінити ефективність комбінованого застосування засобів імуно- та хіміотерапії при різних за метастатичним потенціалом пухлинах. Об’єкт і методи: в роботі використані 2 експериментальні моделі: аденокарцинома Ерліха (АКЕ) та карцинома легені Льюїс (КЛЛ). В якості засобу хіміотерапії використовували цисплатин, засобу біотерапії – лектин В. subtilis ІМВ В-7724, який в низьких концентраціях володіє імуностимулюючою активністю. Тваринам різних груп препарати вводили в монорежимі або комбіновано. Оцінювали стандартні показники пухлинного росту та метастазування. По завершенні лікування оцінювали показники активності ефекторів неспецифічного імунітету. Статистичну обробку результатів проводили за загально прийнятими методами варіаційної статистики. Результати: на обох моделях пухлинного росту продемонстрована протипухлинна та антиметастатична ефективність застосування в якості засобу імунотерапії лектину B. subtilis ІМВ B-7724. Вираженість ефекту залежала від режиму його введення (монорежим, комбінація з хіміотерапією) та модельної пухлини: для мишей з АКЕ більш ефективним було введення лектину в монорежимі (індекс гальмування росту пухлин, ІГРП=53,2%); з КЛЛ – комбіноване введення лектину та цисплатину (ІГРП=46,5%, індекс інгібіції метастазування, ІІМ=78,6%). Продемонстрований ефект в обох випадках пов`язаний зі здатністю лектину ремодулювати та підтримувати протягом тривалого часу на тлі росту пухлини поляризацію макрофагів в напрямку прозапального стану М1 (збільшення продукції NO на тлі зниження активності аргінази (Arg)). Про це свідчить виявлений сильний позитивний кореляційний зв’язок між рівнем NO/Arg та ІГРП (r=0,90, p<0,05 (АКЕ); r=0,62, p<0,05 (КЛЛ)), а також між рівнем NO/Arg та ІІМ (r=0,98, p<0,05 (КЛЛ)). Висновок: протипухлинна та антиметастатична ефективність різних схем застосування засобів хіміо-/імунотерапії обумовлена активацією неспецифічної імунної відповіді та залежить як від імуногенних характеристик пухлин, так і від вихідних фізіологічних особливостей імунної системи.