10 квітня 2024 року виповнилось 75 років від дня народження директора Інституту експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р.Є. Кавецького НАН України доктора біологічних наук, професора Любові Георгіївни БУЧИНСЬКОЇ - . (Oncology, 2025)
Любов Георгіївна Бучинська закінчила біологічний факультет Київського державного університету ім. Т.Г. Шевченка. З 1977 р. розпочалося професійне становлення Л.Г. Бучинської в Інституті експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р.Є. Кавецького НАН України, де вона пройшла шлях від старшого лаборанта до ученого секретаря інституту (1996 р.), завідувача відділу; з 2001 року обіймала посаду заступника директора з наукової роботи, а з 2021 р. до тепер — директор інституту. У 1989 р. Л.Г. Бучинська здобула ступінь кандидата біологічних наук, а у 2012 р. — захистила дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора біологічних наук за спеціальністю “онкологія” на тему: “Ендометріоїдний рак: таксономія генетичних змін пухлинних клітин та їх роль у визначенні потенціалу злоякісності”. У 2020 р. їй присвоєно звання професора зі спеціальності “біологія”. Бучинська Л.Г. є визначним вченим і висококваліфікованим фахівцем у галузі фундаментальної онкології, у т.ч. імуногенетики та цитоморфології. Її багаторічним дослідженням притаманний міждисциплінарний підхід до вирішення нагальних проблем біології пухлини, клітинної онкоімунології та цитоморфології. Важливе місце у фундаментальних дослідженнях Л.Г. Бучинської посідає інноваційна складова, а саме впровадження технологій ранньої та диференційної діагностики передпухлинних і пухлинних процесів та визначення перебігу злоякісних новоутворень органів жіночої репродуктивної системи. Л.Г. Бучинська є автором 279 наукових праць, у т.ч. 7 патентів України на винахід, 3 монографій, 3 свідоцтв на авторське право. Вона проводить активну роботу з підготовки наукових кадрів, під її керівництвом захищено 5 дисертаційних робіт. Понад 10 років Л.Г. Бучинська викладала навчальну дисципліну “Медична біологія” у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця. З 2016 р. вона є Гарантом освітньо-наукової програми “Онкологія” з підготовки докторів філософії за спеціальністю 091 “Біологія” та викладає аспірантам цикл лекцій з навчальної дисципліни “Генетика раку”. Л.Г. Бучинська є заступником головного редактора журналів “Experimental Oncology” та “Онкологія”, членом Наукової ради з проблеми “Злоякісні новоутворення”, членом Правління Національної асоціації онкологів України та громадської організації “Українське товариство дослідників раку”, активним членом Європейської цитогенетичної асоціації, рецензентом MDPI (Multidisciplinary Digital Publishing Institute), Basel, Switzerland. Л.Г. Бучинська є лауреатом премії ім. О.О. Богомольця НАН України, нагороджена Почесною грамотою та Подякою Кабінету Міністрів України, Почесною грамотою Голови Київської міської державної адміністрації, Відзнакою НАН України “За наукові досягнення”, Почесною грамотою НАН України тощо. В складні для нашої держави часи Любов Георгіївна очолила Інститут і робить усе можливе для збереження та примноження його наукового потенціалу задля благородної мети — подолання найскладнішої медико-біологічної проблеми людства, якою є рак. Наші найщиріші вітання ювілярові — доброго здоров’я, творчого натхнення, нових наукових здобутків. Дирекція та колектив Інституту Редколегія журналу “Онкологія”