РОЛЬ 3D-МОДЕЛЮВАННЯ У ПІДВИЩЕННІ ЕФЕКТИВНОСТІ ХІРУРГІЧНОГО ЛІКУВАННЯ ТА ВІДНОВЛЕННЯ ЯКОСТІ ЖИТТЯ ХВОРИХ НА ЗЛОЯКІСНІ НОВОУТВОРЕННЯ КІСТОК - Дроботун, О.В.; Коноваленко, С.В.; Терновий, Н.К. (Oncology, 2025)
Мета: визначити та обгрунтувати клінічне значення 3D-моделювання для підвищення ефективності лікування та покращення перспектив відновлення якості життя хворих на злоякісні новоутворення кісток. Об’єкт і методи: проведене ендопротезування кульшового та колінного суглобів у 69 хворих після резекції сегмента кістки з пухлиною, межі якої визначали за допомогою 3D моделі. Моделі пухлин виконували з непрозорого оптичного поліефіру полілактиду, перитуморальні тканини – з оптичного прозорого полілактиду. Результати: планування та тренування на 3D моделях дозволили достовірно зменшити інтраопераційну крововтрату, скоротити тривалість оперативного втручання та терміни відновлення функцій кінцівки. Застосування тренувальних 3D моделей перед хірургічним втручанням з можливим подальшим проведенням протезування спеціальними онкологічними ендопротезами забезпечує задовільні функціональні результати та створює умови для відновлення якості життя пацієнтів. Висновки: запропонована методика надає цінний досвід на шляху впровадження в хірургічну практику принципів персоніфікованого лікування і створює умови для оптимізації якості життя пацієнтів.